Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

''Demokrasinin esas prensibi, halkın egemenliğidir. Ama milletin kendini yönetecekleri iyi seçebilmesi için, yetişkin ve iyi eğitim görmüş olması şarttır. Eğer bu sağlanamazsa demokrasi, otokrasiye geçebilir. Halk övülmeyi sever. Onun için, güzel sözlü demagoglar, kötü de olsalar, başa geçebilirler. Oy toplamasını bilen herkesin, devleti idare edebileceği zannedilir. Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar.''  Platon
··
25 görüntüleme
Ömer Gezen okurunun profil resmi
Aaa ben bu konuyu düşünüyordum. Demokrasi aptal toplumlar için en büyük cezadır diyordum hatta. Platon ne güzel anlatmış :)
bhmflzf okurunun profil resmi
İlk başlangıçta siyasi kültürü olmayan toplumlar için en ideal yönetim biçimi diktatörlüktür. O esnada toplumda siyasi kültürü tabandan tavana doğru yeşertirsin ve en demokratik ülkeler arasına yavaş yavaş basamaklayarak çıkarsın.:)
3 sonraki yanıtı göster
Tukama okurunun profil resmi
Bkz: Küba seçim sistemi..
ibrahim doğan okurunun profil resmi
Zaten benim kastettiğim eğitim de lisans eğitimleri değil. Yani dediğiniz şeyi doğru anladığımı düşünüyorum. Sizin söylediğiniz, Türk halkının; platonun söylediği biçimde eğitimsiz olduğu. Burda şöyle bir sorun çıkıyor: A partisine oy verenler aklı başında insanlar B partisine oy verenler seçimlerini yapamayan akılsız insanlardır. Bu olgu bence yanlış. Sizin fikriniz dışındaki insanlar yanlış, kendi fikrinizdeki insanlar platonun belirtiği filozoflar değil. Bu gönderiyi başka bir zamanda paylaşsaydınız sizin gerçekten samimiyetinize inanır ve distopyalar ve genel dünyamız hakkında bir alıntı yaptığınız düşünürdüm. Son olarak eleştirim sadece sizin için değil. Yorumlarda bu durumu açık açık belirten arkadaşlar da var. Kendi halkına aptal demek yerine nasıl birlikte daha iyiye gidebiliriz demek daha doğru bir yaklaşım.
bhmflzf okurunun profil resmi
Ben partizanlık yapmıyorum vatandaşlık oyumu kullandım gerisi devletime milletime hayırlı olsun. Seçilen partiyi olaylar üzerinden değil olgular üzerinden değerlendirmek gerek bunun içinde en az 50 yıl sonra bakmak gerek. Samimiyete gelince inanmama hakkına sahipsin benimde zaten kimseyi inandırma gibi bi amacım yok. Kimin ne düşündüğü kendisini alakadar eder ben hoşuma giden ve derinliği olan bi ileti paylaştım sadece. Tavsiyeye gelince belkide yürüyorum lakin sen göremiyorsundur bi de böyle bak olaya. :)
2 sonraki yanıtı göster
ibrahim doğan okurunun profil resmi
Benim oyumla çobanın oyu nasıl bir olur diyorsunuz sanki. Demokrasi işe gelince iyi gelmeyince kötü değildir. Otoriteyi eleştirmekde bir problem görmüyorum. Yalnız sizden farklı düşünen insanlara aptal demek biraz sorunlu bir yaklaşım bence. (yorumlarda belirtilenler ve gönderinin kendiai için)
bhmflzf okurunun profil resmi
İbrahim ben eşit oy kavramına karşı değilim altlarda yaptığım yorumlara bakarsan anlarsın. Platonun dediğine gelince yüzeysel okursan senin yukarda dediğin çıkar lakin derinlemesine okursan kastetmek istediği başka. Eğitimli kavramını okulla özdeşleştirmiyor yani eğitimli olmak bir diploma olarak bakmıyor eğitimliyi köydeki bir çiftçi, fabrikadaki bir işçi...olarakta görüyor. Anlatabildim herhalde.
Kütüphane kedisi okurunun profil resmi
Platon, demokrasiyi sevmezdi. Haklı da..Ancak Platonun önerdiği yönetim biçiminde, üstün insan filozoflar kavramı var. Bu sefer de bazı sahtekarlar filozofum diye ortaya çıkıp cahil insanlara duymak istediği şeyleri söyleyip gücünü oluştururdu. Halkın eğitimsiz, duyarsız ve bencil olduğu toplumlarda İdeal, adil bir yönetim şekli olamaz.
bhmflzf okurunun profil resmi
Dikkat ederseniz yukarıda da aynısı söyleniyor. Demagog yani halkavcısı kelime sihirbazı amlamında. İdeal yönetime gelince zaten ideali amaçlamıyoruz siyaset sosyolojisinde ideala en yakınsayan yönetim biçimi tercih edilir.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.