·575 syf.····Okunma: 13 Haziran 2018 22:27 Kitap hakkında kritik yapmadan önce yazar hakkında bir şeyler karalamak istiyorum. Murat Belge, sol edebiyat ve siyaset içinde önemli bir kişi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak Belge’nin bu önemli kişiliğine sol fraksiyonların hepsinde aynı değer verilmiyor. Kimileri için entelektüel bir sosyalist, kimileri için tatlı su sosyalisti kimileri için de sosyalist görünen bir liberalist. Bana soracak olursanız bir aristokrat ve reel sosyalizmden uzak bir kişi.
Babasının devlet kademesinde üst düzey bir diplomat olması ve yoksulluktan uzak bir hayat yaşaması Belge’nin hayatında önemli yer tutar. Entelektüel birikimini bence bu zengin ve rahat hayat şartlarına borçlu. Kitaplarını okuduğunuzda bunu zaten fark edeceksiniz.
Sol sergiler içinde önemli bir yeri olan Birikim’e ve Türkiye’nin önemli yayınevlerinden biri olan İletişim’e öncülük etmiş ve birçok alanda çalışmalar yapmış.
Şimdi yazarı bir kenara koyup kitaba geleyim. Kitap, Türk şiirinin bir panaromasını çizmeyi amaçlamış. Ancak başlangıcı Yahya Kemal’den yaparak önceki şiir birikimimizi ele almamış. İsminden de anlaşılacağı gibi modern şiire odaklanmış. Yahya Kemal’in şiirlerindeki şairanelikten başlamış İkinci Yeni’nin şiirselliğine kadar Türk şiir dil ve üslubunda yaşan değişiklikleri anlatmaya çalışmış. Peki başarılı mı? Bence değil. Evet şiir tahlilleri yapmış ancak yetersiz ve metottan uzak.
Kitapta dikkatimi çeken bir kusur da şairlerin şiirlerinden çok özel hayatlarına ve kişiliklerine yer verilmesi. Belge sevmediği şairleri -ki bir tane tek var- üstü kapalı kötülemiş. Böyle bir çalışmanın mümkün olduğunca nesnel olması gerekir. Ancak Belge Necip Fazıl’ın şiirinden çok kişiliğine yönelmiş. Evet, benim de pek sevmediğim bir şair Necip Fazıl. Hatta gençlik şiirleri dışındaki şiirleri çöp. Ancak beni ilgilendiren şairin özel hayatı değil şiirleri ve dilidir.
Eserde birçok şairi bulacaksınız ama eksiklikler dikkatinizi çekecek. Mesela Bedri Rahmi’yi göremeyeceksiniz, Gülten Akın’ı ve birçok önemli ismi.
Velhasıl okunur mu? Bence okunur, akıcı bir dili var. Fakat Belge’nin ipiyle pek kuyuya inip de şairlere ön yargılar beslemeyin.