Gönderi

Erhan bir yorumu yanıtladı.
172 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Şimdi ben bu kitabı niye okudum, ya da adı Nöbet Çiçeği olan bir kitap okunur mu gibi soruları önemsemeyerek öncelikle kitabın konusuna odaklanmak istiyorum. 3 şişe ve 15 kadeh şaraptan oluşan bir kitap Nöbet Çiçeği. İki kadın kahramanımız Vildan ve Derin her bölümde bir kadeh şarapla kitabı bitirtiyorlar bize. Evet iki kadın var kitapta,
Nöbet Çiçeği
Nöbet ÇiçeğiCandan Selman · Kafe Kültür Yayınları · 20181 okunma
··
47 görüntüleme
Murat Ç okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Madem işin içinde şarap var, bir Bomonti Black eşliğinde yavaş yavaş okudum. O buz gibi içecek boğazımdan inerken, odada yankılanan blues esintileri ayrı bir keyif verdi. Sağ tarafımda gece lambası duruyor odaya loş bir ışık veriyor. Bir yudum daha alıyorum ve okumaya devam ediyorum. Aslında öykü yazasım geldi inceleme yaparken onu da yapmayacağım. Kısacası bir şey yapasım yok erhan abi. :))) Kitapta sana ait bir şey var demek. Bana spoiler ver diyordun hani senin spoiler hani nerede??? :))) Eline sağlık abi. Kitaba merak uyandırıyor ve okumak için neden veriyorsun. Sonuçta denemeden hiçbir şey kazanamayacağımız gibi denesek 'te kazanamayacağımız onca şey var. Kazanarak bile gerçekten kazanıp kazanmadığımızı bilemediğimiz durumlarda yok değil. Zaten niye kazanıyoruz ki abi, kazanıp ne yapacağız. Ne demiş Cioran; "Mutsuz olmak, mutsuz etmekten bin kat daha iyidir." alakasız bitireyim dedim. :))) Teşekkür ederim, emeğine sağlık.
3 önceki yanıtı göster
Erhan okurunun profil resmi
Şerefe o zaman, acayip peynirler vardı bir ara bakmıştım hepsine de kırmızı şarapla, Doluca neo, uygun fiyatlı güzel şarap, gidiyor her türlü peynirle. İyi geceler
Nesrin A. okurunun profil resmi
Sanırım 'bir kadın tarafından yazılan, iki kadını anlatan bir kadın kitabını neden beğendim' ifadenizi sevmedim. Niye siz böyle sürekli ayrımcılık yapıyorsunuz :) Edebi değeri düşük, aşklı, vb özelliklere sahip kitaplara kadın kitabı denilirken, yine edebi değeri düşük, kanlı, mafyalı, cinayetli vb. kitaplara neden erkek kitabı denmiyor? Bence yüzyıl öncesinde kalmış olması gereken ifadeler. Elinize sağlık inceleme için, ben de merak ettim, burada yayınladığınız bir şiir miydi kitapta geçen?
Erhan okurunun profil resmi
O yüzden yazdım zaten, sizin daha önce dediğiniz kadın yazarları sevmiyorsunuz ifadesini hatırladığım için :) Kadın kitabı tanımını da yapamadım zaten inceleme boyunca kullansam da, fark ederseniz. Kadın kitabı demek istediğim aslında Debbie Macomber ya da Sarah Jio tarzı sürekli kadınlara hitap eden kitaplar değil. Kesinlikle cinsiyetçi bir yaklaşım ve farkındaydım hatadan. Ama göstermelik bir tavır da hoşuma gitmiyor açıkcası. İki kitap okudum benzer şeyler içeren yazarları apayrı olsa da. Aslı Erdoğan ve Nazan Bekiroğlu, ikisinde de bir kadına verecek çok şey olduğunu kabul etmeme rağmen ben kendime bir şey alamadım. Sıkıldım. Belki cahilliğimden, belki de tekdüzeliğimdendir bana hitap etmeyen böyle kitapları kadın kitabı olarak adlandırdım belki. Jane Austen kitapları da akeza. Her ne kadar sadece aşk kitapları değil bunlar dense de, bana o dönemlerdeki kadın erkek ilişkileri çekici gelmiyor. Ama Ursula le Guin ya da Margaret Atwood sevdiğim yazarlar. Virginia woolf Orlandosunu severek okumuştum zamanında. Bu konu çok su götürür ve uygun bir zamanda konuşuruz isterseniz, ama buradaki kadın romanı sevmeme olayını sırf sizin, Aslı erdoğandı galiba, yorumunuza istinaden yazmıştım aslında :) Bir de aynı zamanda, zekaya hitap etmeyen vurdulu kırdılı film/kitaplardan da nefret ederim çoğunlukla, erkek romanlarından :) Bir şiiirimden bir parçaydı. Tamamen aynı olmasın diye bir iki yeri değiştirmiştm. Çok teşekkürler yorumunuz için, kendimi savunuyor gibi oldum ama mutluyum genel olarak :)
4 sonraki yanıtı göster
İclâl okurunun profil resmi
Bu tip konusu olan ve sizin bu kadar beğendiğiniz bir kitabı ben de oldukça merak ettim açıkçası :)) ilgi çekici bir inceleme olmuş haliyle :) elinize sağlık :)
Erhan okurunun profil resmi
Teşekkürler, umarım siz de beğenirsiniz.
Bu yorum görüntülenemiyor
Necip G. okurunun profil resmi
Müzik dünyasında meşhur 27'ler kulübünü hepimiz biliyorduk ama bunun bir benzerinin yani 40'lar kulübünün olduğunu da bu inceleme sayesinde öğrenmiş oldum:) Oysaki hayat 40'ından sonra başlamıyor muydu?! 1-2 yıl daha deneselerdi keşke... Neyse, kadın-erkek mevzusuna hiç girmiyorum. Bu konuda 18 paragraflık cevaplar yazmak zorunda kalıyorsun:) Sana böyle bir acı çektirmeyeceğim:) Bana göre yazarların cinsiyeti vardır; kitapların cinsiyeti yoktur deyip geçiyorum kısaca... Ben çok sevdim incelemeyi... 'Yeni yazarlar kitaptan çok kitabın adını düşünüyor' adlı meşhur tezime ben yazmadan cevap vermişsin:) O yüzden o kısmı da geçiyorum... Birkaç ay önceki Nazan Bekiroğlu denemen sitede şok etkisi yaratmıştı:) Şimdi yine benzer bir okuma yapmışsın... Bence kitaptan çok senin bu keşiflerin dikkate alınmalı... Bir de; 'üzerine konuşulacak nitelikte' yazılar yazmak da ayrı bir yetenek... Bak buralar hep dutluktu; öyle bir yazmışsın ki yorumdan geçilmiyor:) Tam benim sevdiğim ortamlar:) Bu arada kitapta senden de bir iz olması ayrı bir güzel olmuş... Ellerine sağlık Erhan... Sevgilerimle...
Erhan okurunun profil resmi
Çok sağol Necip, aslında o açıdan düşünmedim ama sen söyleyince aklıma geldi. Kitapların da cinsiyeti vardır bence. Kadın romanı değl ama kadın roman. Mesela savaş sanatı erkek bir kitaptır. Ya da Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın kitapları kadın kitaplardır. Bu kitap o değerlendirmeye göre orta yaşlı bir şehir kadınına denk düşüyor belki aşırı cinsiyetçi yaklaşımla. Hatta böyle bir hikaye bile yazılabilir - dur bu düşünce kalsın kıyıda:)- Herhalde fikir sylvia plath üzerine tez yazan nilgün marmara'dan (Nalan Marmara yazmışım en başta , aldım uyarımı:) çıkmıştır. Net bir şey söylememişti o zaman yazar., ama o da 39 yaşında intihar etmiş. ana konuyu duyunca kitabın komple bunun üzerine olacağını düşünmüştüm , ama bir çok farklı girdi var, biraz da o gitti hoşuma zaten. İsminin hikayesini de biliyorum, eski ismi soluğan'dı . her durumda bu daha iyi olmuş- ama işte olduğu kadar. Askerlik yapmış birinin bu isimde bir kitap alabileceğini düşünmüyorum fazla, neyse ki benim için geçerli değil bu. Açıkcası bu incelemenin konuşulacağını düşünmemiştim , ama kadın romanı ibaresi tabi haklı olarak tepki topladı. Nesrin hanım , başka bir incelemede - siz kadın romncıları fazla sevmiyorsunuz gakiba demişti.- ona istinaden bu olaya girmiştim gerçi. Ama bu saylanmaz tabi, sonuçta bağlantım var Rahime hanımın dediği gibi . En azından para verip aldım diye kendi kendime rahatlıyorum burada. Bir de gerçekten bilmiyormuşum romanı okumadan önce. Güzel geldi bana, böyle kitapları beğenmem çünkü bildiğin gibi fazla. Bak sen yazamasan da ben 18 paragraflık karşılık yazabiliyorum, yani fark etmiyor kavga başlatmak ya da başlatmamak:) Beğendiğine sevindim incelemeyi, güzel oluyor tabi. Metin Hoca da - daha tam tanışmamışken- bir şiirimi kitabında kullanmak için izin istemişti. Umarım o da kullanır da benzer bir mutluluk daha yaşarım. Teşekkürler yorumun için.
2 sonraki yanıtı göster
Semih Doğan okurunun profil resmi
İlgi uyandırıcı bir inceleme olmuş, eline sağlık Erhan Abi. En çok ilgimi çeken kısım ise içerisinde sana ait olan şeyin ne olduğuydu. Ağzımıza bir parmak bal çalıp gidemezsin öyle :) Not olarak, “kadın”lı kısımlar beni de bir miktar rahatsız etti.
Erhan okurunun profil resmi
Çok kadın kullandım özel olarak, çünkü daha önceki bir iki incelemelerde haklı olarak kadın yazarların yazdığı şeyleri sevmediğine ilgili yorumlar almıştım. Kadın romanı olmasına rağmen sevdim dedim o yüzden. Erkek romanı diye bir şey yoksa kadın romanı niye var Nesrin Hanımın belirttiği gibi? Basit bir şekilde istatistiklere bakarak bazı kitapların büyük bir çoğunlukla kadın okuyucular tarafından okunduğunu söyleyebiliriz. Ama kadın yazarlar tarafından yazılan tüm kitaplar böyle değil tabii ki. Bazı kitaplar oluyor, içinde sadece bir kadının anlayabileceği, onun bir şeyler hissedeceği girdiler oluyor. Biz erkekler bunları genelde sıkıcı bulduğumuz halde, beğeniyoruz yapmacık bir şekilde. Ya da benim odunluğum sadece. Adalet Ağaoğlu mesela, öyle gelmiyor bana ama. Ya da gelmiyor ki aklıma şimdi, işte Rus edebiyatını sevip kadın bir yazar bulamıyor insan, bilimkurgu yine genel olarak erkeklerin tekeline girmiş Fantezi edebiyatında çok güzel işler başaranlar var ve okuyorum severek. Ama ellerinde olmayan sebeplerden dolayı sayıları erkeklerin onda biri olan kadın yazarların çoğu gerçekte kadınların daha çok beğeneceği kitaplar yazıyor. Yani demek istediğim görüşlerinizde hem haklısınız, hem değilsiniz Nesrin hanımla birlikte. Önyargı başka bir şey, beğenmemek başka. Ama burada yazılamayacak kadar çok şey var bu konuyla ilgili. Dağınık oluyor birşeyler yazmaya çalışınca da bu durumda. Çok teşekkürler yorumun için, şiir parçası vardı kitapta benden, yazmasaydım incelemeye daha iyi olurdu belki ama duramadım yine. Günaydınlar bir de:)
1 sonraki yanıtı göster
Rahime okurunun profil resmi
Demek yazarı tanıyorsunuz. Hmm... Sizin aramıza sızmış bir ajan olduğunuzu biliyordum. Bir gün bunu ispat edeceğim. Elinize sağlık bu güzel inceleme için Erhan Bey. :)
Erhan okurunun profil resmi
Ben kötü yazarların, pardon parayla kitaplarını bastıran kişilerin köstebeğiyim sitedeki. Tek tek hepinizi ele geçireceğim :)
2 sonraki yanıtı göster
Büşra Nur okurunun profil resmi
Şu an elimde olsa bir saniye bile kaybetmeden açıp okurdum :) O kadar ilgi çekici bir inceleme olmuş. :)
Erhan okurunun profil resmi
Çok teşekkürler, kitap da benzer bir ilgi çekicilikte ama :)
1 sonraki yanıtı göster
Hatice okurunun profil resmi
İyi ki okumuşsunuz o zaman :)
14 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.