Hz. Muhammed (s.a.v) İçin Bülbülün Kırk Şarkısı - İnceleme
2018 10. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2018 15:22
"Hz. Muhammed (s.a.v) İçin Bülbülün Kırk Şarkısı" kullandığı dili ve kalemi ile çok sevdiğim İskender Pala'dan okuduğum altıncı kitaptı. Bu kitapta da tıpkı diğer kitaplarında gördüğüm yalın ve akıcı diliyle karşılaştım. Böyle özel ve kutsal bir konuyu sizi hiç sıkmadan bir roman şeklinde size sunuyor. Siyer kitaplarındaki tarihsel ve nesnel üslubu bu kitapta görmüyoruz. Yalın Türkçesi ile de akıllarda soru işareti bırakmıyor. Kitabın konusu adından da anlaşıldığı üzere Hz Muhammed (s.a.v)' ın hayatı. İlk önce gözünüze bir din kitabı gibi görünse de aslında edebî bir eser. Akıcılığını ve altı yüz sayfayı su gibi okutmasını çok beğendim. Böyle kutsal ve özel bir konuyu size kalplerinize hissettiriyor. Gerek yaptığı teşbihlerle gerek mübalağalarıyla size oradaymışsınız hissi veriyor. Yer yer ağladığınız yer yer tüylerinizin diken diken olduğu ve yer yer yüzünüzden gülümsemenin düşmediği, size duyguyu hissettiren "roman tadında bir siyer". Her bir bölümün başına alıntı yaptığı mısralarıyla ve bölüm başlarına koyduğu nazım şekil ve türleri isimleriyle ilginç bir edebî hava katmış yazar. Bunun dışında değinmek istediğim bazı şeyler de var. Bazı önemli olayların (ilk vahiy, savaşlar gibi) çok hızlı bir şekilde, birkaç sayfa ile geçilmesinden rahatsız oldum. Bence daha fazla yer verilebilinirdi. Sonuçta 600 sayfa okuyan 700 sayfa da okur diye düşünüyorum. Görmek istediğim bazı olayları da göremedim. Ancak bunun dışında da pek bir hatası yoktu bu eserin. Hz. İbrahim'den bu yana kendi tabiriyle "Gülünün" peşinden giden, her an yanında olup ona şarkılar söyleyen bir bülbülün ağzından anlatılmış gayet güzel bir eserdi. Özellikle sonu gerçekten çok etkileyiciydi. Yanağında yaşlar ile bitirdim. Herkese öneriyorum. (Sadece kişisel düşüncelerimdir.)
Hz. Muhammed (sav) için Bülbülün Kırk Şarkısıİskender Pala · Kapı Yayınları · 202413,5bin okunma