:) Yamtar
Yamtar biraz düşünmüş, sonra Çin dili öğrenmek pek gücüne gittiğinden: -Bana bak! Ben Çin dilini falan öğrenemem. Çinliler Türkçe öğrensinler! diye cevap vermişti.
Unutmayalım ki Atsız da bir insan ve verdiği her bilgi veya bakış açısının doğruluğu sınanamaz ya da kabul edilebilir değildir. Fakat onun birçok eserini okumuş birisi olarak fikirlerinin genelini çok beğenir ve takdir ederim. Ayrıca edebiyatçı olmasından ötürü de kalemi kuvvetlidir.
Önceki 1 yanıtı göster
Benim Atam'dır, severim saygı duyarım ve mirasını KORURUM CANIM PAHASINA
3 yanıtı göster
Burada okuyucuya bir bakış açısı sunulmuş. Fakat Atsız gibi büyük bir fikir adamına bu bakış açısını bir türlü yakıştıramıyorum doğrusu. Yabancı bir dili öğrenmenin zararı yoktur. Bilakis sayamayacağınız kadar faydası vardır. Dilini öğrendiğiniz toplumun aynı zamanda kültürünü de öğrenmiş oluyorsunuz. Kültürü öğrendiğinizde ise o toplumu kolayca analiz edebilir ve hatta (eğer akıllıca davranırsanız) istediğiniz doğrultuda yönlendirebilirsiniz de. Avrupa ve Amerikalılar Asya ve Ortadoğu ülkelerinin dilleri ve kültürleri üzerine yığınla çalışma yapmışlardır. Onlar bu çalışmayı boşuna yapmadı ya da dilini ve kültürünü çalıştığı topluma aşık değillerdi. Onlar çıkarlarına uygun şekilde yönlendirmek ve yönetmek için yabancı kültürleri analiz etmeye uğraştılar. En basit örneği IŞID’e ve Pkk‘ya katılan Avrupalılar, Arapçayı ve Kürtçeyi nasıl öğrenmişlerdi sorusunu sormak belki bir fikir verebilir. İran-Irak savaşları döneminde dahi Batılılar bilimsel çalışmayı önemsemiş ve İran’ın bütün köylerine varana dek her yeri hakkında bilgi veren bir sürü kitap yayımlamışlardır. Biz de çocuklarımıza henüz küçük yaşta iken en az 2 yabancı dil öğretmeliyiz. Bilim dili olmak, hakim kültür olmakla aynı doğrultudadır. İlginç bir bakış açısını yansıtan bir alıntı yapmışsınız, teşekkürler. :))
Fatih Sultan Muhammed Han İbranice bile biliyordu. Bilmek hayattaki en güzel ve en gerekli şeydir. Size bu doğrultuda sonuna kadar katılıyorum . Ama orda küçük bir mizah var. Yamtar bir karakter ve gözümüzün önünde canlandırır isek Akıllı deli yani... Banane be ben ne öğrenecekmişim Çince'yi der gibi canlanıyor satırlar. Burada Atsız Ata'nin dil öğrenmeye karşı olduğu kesinlikle düşünülemez.. iyi akşamlar diliyorum.
Hayır, siz dediğimi anlamadınız. Atsız dil öğrenmeye karşı demedim; sadece böyle bir bakış açısını yansıtması üzerine konuştum. II. Mehmet şehzadelikten geldiği için onun durumu biraz farklıdır; bugünkü aristokrat bir ailenin çocuğu olarak düşünmemiz gerekir onu. Ben sıradan bir ferdin bunları yapması gerektiğini düşünüyorum. Bunu yapmak ise çocuklara yabancı dil bilincini aşılamak ile olur. Birkaç nesil içerisinde bu sorunu çözmüş olursunuz böylece. Yamtar meselesinde açıkça yabancı bir kültürün (düşmanın) dilini öğrenmek reddediliyor. Bu okuyucuya sunulan bir bakış açısıdır ve kanımca doğru değildir. Siz de takdir edersiniz ki her metnin okuyucusuna bir mesajı vardır, hele de roman gibi bir edebi türün mesajı çok önemlidir. Kitlelere hitap ediyorsunuz, bu yüzden ince eleyip sık dokumak gerekir. İyi akşamlar.
Önceki 2 yanıtı göster
Açıkça belirtmesine gerek yok zaten, Çinli sevmediğini biliyoruz.
1 yanıtı göster