Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

Birleşmiş Milletlerin yaptırdığı bir araştırmaya göre; kitap için Norveçli 137 dolar, Alman 122 dolar, Belçikalı ve Avusturyalı 100 dolar, Güney Koreli 39 dolar ayırıyor. Dünya ortalaması ise 1.3 dolar iken, Türkiye'de bir kişi kitaba yılda ancak 0.45 dolar harcıyor. İngiltere'de ortalama bir gazete olan günlük "The Sun" gazetesi, Türkiye'deki gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor. Türkiye'deki gazete okurlarının yüzde 85'i yalnızca spor ve magazin sayfalarını okuyorlar.
··
2 görüntüleme
Tayfun okurunun profil resmi
Bu araştırmaları her zaman yersiz buluyorum. Çünkü bir kere Avrupa ile kafa yapımız bir değil. Biz sabırsız bir milletiz ve çoğu tez canlı davranıp, kitaptan okunması gerekeni tvden seyretmeye tercih edeniz. Çalışma şartları; Türkiye'de nüfusun büyük bir çoğunluğu sabah 7 de uyanıp, sekizi gösterdiğinde ise yollarda oluyor. Çoğunun mesaisi 10 12 saati buluyor ve akşam 6'da biten mesai eve gelmesini de hesaba katarsak saat 7 veya 8i buluyor. O saatte eve gelen adam ! Yemek mi yesin, çocuklarıyla vakit mi geçirsin, yorulan vücudunu mu dinlendirsin. Zaten işçilerin başındaki zebaniler bir dakika bile boş bırakmadan çalıştırıyorlar. Sonrası maddi durumlar; hangi baba çocuğunu güzel bir müzeye ya da hafta sonu sinema, tiyatroya götürmek istemez. Bir sinemaya gitmek 3 kişilik aile için sadece 30 tl'nin üzerinde. Müzeyi falan geçtim. Ayrıca yol/icecek ücretlerini yok saydım. 1700 TL maaş alan bir kişinin 700 tlsi kira ödemesine gidiyor. Elektrik su ve doğalgaz ise 200 tlyi buluyor. Gıda masrafı nereden baksan 400 tl... Aradan çıkan ufak tefek harcamalar ise min 200 tl ve toplamı 1500 TL.... Geriye 200 TLsi kaldı :S Belki de kalmamıştır -200 TL borclanmıştır haberi yoktur. Herkesi kendi rahat hayatınızı yaşar bilmeyin. Sabah 9da iş başı yapıyor, akşam 6ya kadar at koşturuyorum. Canım istediğinde arabama atlayıp, istediğim yere gidiyorum ! Bu sadece nüfusun %5'inin yapabildiğidir.
Tayfun okurunun profil resmi
Şimdi 5. aydan beri kitapyurdundan aldığım kitapların toplam tutarına baktım. 1636,59 TL para ödemişim bu güne (4ayda) kadar. Sizlere de diyorum ki; "Siz cahilsiniz, çünkü kitaplara ben kadar para ayırmıyorsunuz." Şimdi yukarıdaki cümlem ne kadar saçma ise bu yazılan araştırmada o kadar saçma....
Zeynep Aydın okurunun profil resmi
Kitapçıda gezerken bir beyefendi bir şeyler anlatıyordu dikkatimi çekti dinledim. Diyordu ki : Bizim ülkede okuma alışkanlığı yok. Maddi imkansizliklar falan işin bahanesi. Mesela asgari ücreti 5 bin lira yapsak kaç tane asgari ücretli kitap alır okur?
Tubarsln okurunun profil resmi
Küçük yaşlardan eğitim sistemi ile bize aşılanan idraksiz yoğun ezberli öğrenme (zannettiğimiz) şeklinde olunca bu iş ,insanlar kitaba dergiye gazeteye para yatırmak değil , okuldan mezun olunca kensidine yük gördüklerini çöpe atma heyecanında. Küçük yaşlarda merak uyandırılmalı, sevdirilmeli diye düşünüyorum. Aksi halde durum, soğuduğumuz kitaplardan elimize kalan belimizde onca yıl taşıdığımız kitapların kanburu ve çok iyi şekilde ezber yapabildiysek bir ekmek kapısı.
Samet Koçyiğit okurunun profil resmi
İşte kısas böyle yapılır.
Bu yorum görüntülenemiyor
Uğur Ukut okurunun profil resmi
Bu rakamlara göre Turkiyede yıllık 4.500.000 kitap satılıyor demektir. %5 okuma oranına sahipsek, her okur yıllık bir kitap mi alıyor. Rakamlar çelişkili. Ben bile yılda 500 ile 750 tl kitap için harcıyorum
Kadir Sefa okurunun profil resmi
Bu yazıyı okuyunca aklıma geldi. Nerede okumuştum hatırlamıyorum belki sosyal medya da karşıma çıktı. 'bilim adamları yapmış oldukları bir araştırmada, yine kendi yapmış oldukları araştırmaların yüzde sekseninin yanlış olduğunu kanıtladılar.' Aynı şey istatistik yapan kurum ve kuruluşlar içinde geçerli sanırım.
Lightmorelight okurunun profil resmi
Pahalı memleketler hocam oralar :)))
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.