2018 13. kitabı
Tavsiye bağlamında güzel bir eser. Son dönem de Müslümanlarının zillet, sefalet içinde olması çoğu düşünürü çözüm aramaya itmiş ve bu konuda imkanları ölçüsünde bir eser, makale, kitap yazmışlar. Muhammed Esed de bu probleme çözüm aramak için böyle eser kaleme almış. Kitabın muhtevası daha çok "Avrupa medeniyeti karşısında Müslümanların alması gereken durum ve tutum" problemine çözüm aramakta. Son dönem İslami tecdid/dini reform adı altında sünnete saldıran, bir kenara iten şahsiyetlerin/müfekkirlerin aksine sünnete daha sıkı bağlanmamız gerektiğini vurgulayan ve bunun sadece fikri olarak değil şekli olarak da (ki efendimizin giyiminin bağlayıcılığı olmamasına rağmen) gerçekleşmesini savunmuş. Bir zamanlar İslam da canlılığın ve ilerlemenin sebebi olan etkenler bugün gerilemenin ve donukluğun sebebi olduğunu belirtip bugün ki kurtuluşumuzu Garp medeniyetinden ithal prensiplere değil de terkedilmiş o eski prensiplere dönmeye, onu tatbik etmeye ve mecbur olduğumuz şeyin, eksik görüşlerimize, gaflet ve tembelliğimize çare bularak kendi kusur ve kötülüklerimizi ıslaha muhtaç olduğunu vurgulamış. Ve İslamı batmakta olan gemiye benzetip onu kurtarmak için iki önerisi vardır: 1)Ümitsizliğin diğer adı "bahane bulma" ruhunu terketmek 2) Sünnete bilinçle şuurla sımsıkı sarılmak. Son olarak: "İçinizden Allahı ve ahiret gününü umanlar için, Rasulullahta tam bir örneklik vardır" (Ahzab:21)
Yolların Ayrılış Noktasında İslamMuhammed Esed · İz Yayıncılık · 2013467 okunma