Şiddet konusunu belirli bir dine bağlamaktansa neden sıkıntıyı insanda aramıyoruz ? Belirli bir dine mensup insanların hepsi aynı düşüncede olsa şiddet=din meselesini anlarım. zaten şiddete meyilli olan bireyler bunu kendilerince anlamlandırabilmek için “din” mevzusunu öne sürmüyorlar mı ? Ki herhangi bir dine mensup olmayan insanlar şiddet meselesinden uzaklar mı ?
Şiddetin sebebi din değil.. şeriat aslında. Maalesef toplum uzun bir süre şeriata göre yönetildi. İslam toplumlarında kadın hep Bundan dolayı ikinci plana itilince, şiddet e normal olarak algınlandı. Bundan dolayıdır ki islam toplumlarında şiddet ön plana çıktı. Yoksa batı uygarlıklarında da şiddet var, kadına yönelik hiç kabul edilemeyecek yaptırımlar var.... batı da en az bizler kadar farklı şiddet yöntemlerini kadına uyguluyor. Eğer islama göre yetişen bir toplum olsaydık, şiddet bu kadar öne çıkmazdı... aile içinde bile; Erkeğin sevgilisi varsa oooo aferin denilen, kızın varsa ise farklı ithamların yönlendirildiği bir toplumda yaşıyoruz... bundan dolayı maalesef öyle
hilâl
din derken bütün dinleri kastetmiştim . Sizin söylediklerinize ilaven hristiyan yahut yahudilerde bu yok mu? En yakın örnek İsrail-Filistin. Başka bir en yakın örnek müslüman insanların evinin yakılması ve içinde 3 müslüman gencin de yanması. ?
İnsanlar tarih boyunca kendileri gibi olmayanlara karşı hep sert bir tutum sergilemişler. Din kişiye özel bir konuyken topluluklar halinde aynı dine mensup olan insanlar kendileri gibi olmayanlara karşı savaş açmış bu da yetmezmiş gibi kendileriyle aynı dinden olup aynı davranmayanlarla bile savaş halinde olmuşlar. Farklılıklar olduğu sürece şiddet devam edecek insanlar kafa yapılarını değiştirmekle uğraşmıyor .
Dünyadaki savaşların yarısından fazlası dinlerle ilgilidir. Peygamber dönemleri dahil hangi toplum, ne zaman barış içinde yaşamıştır ? Yada dinin engel olduğu bir savaş varmı ? Din barış vaadeder, savaş getirir, getirmiştir. Bunu bireysel hale getirirsek, dinle şiddetin alakası varmı yokmu ortaya çıkar zaten. Şurada alakasız bir kitap yorumunda dahi, "kitaptakiler müslüman değil, olsalardı böyle olmazdı" gibi IQ düşüren incelemeler okuyorum. Bu kadar sömürüye açık bir kavrama her kılıf uyar, şiddet dahil.
hilâl
Ben de bunun özünde insanın olduğunu ve içinde şiddet barındıran insanların dinlerini buna kılıf olarak kullandığını düşünüyorum. Belirli başlı düşünceler gerçekten sığ olabilir ama asla genelleme yapılamaz.
Senin dünyadan haberin yok sanırım
hilâl
“Sizin” olarak düzeltiniz :) orda yaşıyorum diye biliyorum ama ?