Günümüzde bilim ve teknoloji sayesinde beynimizin özelliklerinden insan gen haritasına kadar vücudumuzla iligili pek çok bilinmeyen keşfediliyor . Aslında bundan binlerce yıl önce ilk adımları atan ünlü bilim adamlarına borçluyuz .
Rahatsızlandığımızda ya da başımıza bir kaza geldiğinde ilk öncelik doktora gideriz .Aslında güven- diğimiz doktorun kendisi değil bilgisi ve tecrübesidir
Birçok bilginin temeli ise yüzyıllar önce yapılan araştırmalara dayanır.
İbni Sina ,İbni Nefis ,Ali bin Abbas,Edward Jenner,
Farabi vb birçok bilim adamı vardır.
Benim sevdiğim bir bilim adamı ünlü filozof Farabi
den kısaca bahsetmek istiyorum .
Farabi 870 yılında günümüzde Kazakistan sınırları
içinde olan Farab şehri yakınlarındaki Vesiç köyünde
dünyaya gelmiş .Bildikleriyle yetinmeyen ve daha fazlasını öğrenmek isteyen Farabi ,kadılık mesleğini bırakır ilimle uğraşmaya karar verir .Farabi bir yandan Arapça ve mantık dersleri alır ,diğer yandan Bağdat'ın zengin kütüphanelerinde araştırma yapar.
O zamanlar bilginin yaşadığı çağda kitaplara ulaşmak kolay değilmiş ve o kitaplara ulaşmak için aylarca yolculuk yapıyorlarmış.
Farabi'nin arkadaşlarından biri uzun bir yolculuğa çıkar ve kütüphanesini Farabi'ye bırakır .Farabi bu kütüphaneden faydalanarak önemli notlar alır.
En çok ilgimi çeken ise Farabi Psikolojisi oldu .Farabi insanları düşünce yapısına ve ahlak eğilimlerine göre sınıflandırırmış .Mesela faziletli (ılımlı)insan ,fazla aşırıya kaçmaz ,ölçülü olurmuş .Vahşi insan, tümüyle kötü ahlaki eğilimler taşıyan insanmış.
Farabi meşguliyet,ikna ve müziğin psikolojik sorunlarada iyi geldiğini savunmuş. İlk defa karşıma çıkan Telkin-İkna kişide arzu edilen etkiyi meydana getirirmiş . Müziğin ise insan üzerinde psikolojisine etkili olduğunu söylemiştir.Benim ilgimi çeken ise sonsuzluk duygusu uyandıran rehavi makamı oldu ve bu makam yalancı sabah vaktinde daha insanın psikolojisine etkili oluyormuş.
Arkadaşlar cidden güzel kitap ,çok beğenerek ve hayretle okuduğum kitap oldu. Kitabın kendisi biraz kısa olabilir ama içereği çok uzun Bundan binlerce yıl önce tıbbın en ünlü bilim adamları sayesinde biz bazı hastalıklarımızdan korunuyoruz ve hepsinin de tıp için çok büyük katkıları var . Araştırmayı seviyorsanız, filozoflarla ilgileniyorsanız tam size göre kitap.
Herkese tavsiye ederim . Görüşürüz 🤗