François Lenormant’ın, “La langue primitive de la Chaldée et les Idiomes Touraniens: Etude de philologie et d’histoire, Suivi d’un Glossaire Accadiennes” (Paris 1875) adlı kitabında geçen mühim bir bahis:
Türklerin en kadim tarihi açısından Mezopotamya tarihi de Kuzey ve Orta Asya tarihi kadar önemlidir. Zira Mezopotamya Sami kavimlerin istilasına uğramadan önce orada Turani kavimler yaşıyorlardı. Onlardan günümüz Türk din ve kültür tarihi ile ilgili bazı kelimeler kalmıştır; bunların en başında Anadolu Türkçesinde kullan(ama)dığımız Tanrı kelimesi karşılığı “DİNGİR”, bugün kullandığımız Fırat nehri karşılığı tatlı su anlamında “PUR- Rat” kelimeleri gelmektedir. İlginç olan Fırat nehrinin ana kolu olan “Murat” da anlam açısından Fur-rat’la benzerlik göstermektedir. Ok/Hızlı akan su anlamına gelen Tigra ise Farsça. Araplar Tigra’yı “Dicle” şekline çevirmişler.
İlginç bir bilgi de şu şekildedir: Aşağı Fırat havzasında yaşayan Kaldelilere komşu Ermeni(stan) topraklarında Kardanes, Kardanay, Kurtıyo, Gurdiyani, Kardu denilen bir topluluk yaşıyordu. Bugün bu topluluğa “Kürt” adı verilmektedir. Bunlar bölgede meydana gelen sayısız göçler nedeni ile Aryanize/Aryalaşmış topluluklardır. Ancak bunların yaşadığı topraklar daha sonra Turani kavimler tarafından yurt edinilmiştir.
Sami toplulukların Bab-ilu = Babil/Allah’ın kapısı kavramı karşılığı Turanlılar Ki-dingara kavramını kullanıyorlardı. İlginç bilgilerden biri de Türkler, Ay kelimesini hem baba, ata anlamında hem de gökteki ay anlamında kullanıyorlardı.*
*H.G.