Allan Percy - Her Güne Bir Shakespeare
Puan vermedi·%78 (156/200 syf.)·
Bir hayal kırıklığı ile karşınızdayım. Sebebi ise kitap açıklamasının kitapla arasındaki uçurum. Arka kapaktaki açıklamada Shakespeare’in aşkın gizemini derinlemesine ele almasına değinilmiş. Shakespeare’in eserlerinde çoğunlukla aşk konusunu ele aldığı ve sembolik bir dili olduğu düşünülünce, buraya dek her şey sorunsuz. Shakespeare’in 72 sözünü alıp her sayfaya başlık yapmışlar. Sizin de bekleyeceğiniz üzere; bu sözlerin açıklamasının yapıldığı, Shakespeare’in yaptığı tüm o imgelemelerin açıklanıp nerede ne demek istediğinin anlatıldığı bölümler okuyacağımı düşündüm. Lakin fiyasko daha önsöz kısmını okurken başladı. İkinci fotoğrafta altını çizdiğim paragraf kitabın önsözünden alındı. Burada saçma bulduğum durum özellikle bir fikre karşı duyulan abartılı tutkuyu (ki bunun karşılığı benim lügatımda saplantıdır.) aşk kavramı ile açıklaması oldu. Hemen ardından gelen paragrafta ise kitapta çiftler arasında yaşanan aşkın ele alındığından bahsediyor. Peki o zaman bu örneğin ne gereği vardı⁉️ Gelelim kitabı yarıda bırakmama sebep olan ikinci duruma: Her bölüm en fazla 3 sayfadan oluşuyor ve sayfalar da büyük satır arası boşluklarından oluşuyor, tahminimce bilgi boşluğunun fark edilmemesi için atılmış bir adım. Bölümlerin %50’si düşünürlerin sözleri, başka kitaplardan alıntılar, yahut kitapların bizzat konu özetlerinden oluşuyor. Kafanızda fikir oluşması için örneklendirmek istiyorum: Profilimdeki kitap yorumlarının alınıp kitaplaştırıldığını düşünün. Ama bu yorumları yazan da Aşkım Kapışmak olsun.🤫 “Bir ilişkiye nasıl başlanır, gerçek aşkı nasıl bulursunuz, hadi buldunuz onu nasıl elinizde tutarsınız” kitabın tüm anlattığı bundan ibaret. Shakespeare’in yaşadığı dönemde yazılmış bir eser olsa ve Shakespeare denk gelip de bu kitabı okumuş olsa yapacağı ilk şey intihar etmek olurdu. Ki eserlerinin intiharı niteliğinde olmuş bu kitabın yazılması. Bu kadar ağır eleştirmeyi ben de istemezdim ama maalesef ki kitap; yazan için de, alıp okuyan için de zaman kaybından ibaret.
Her Güne Bir ShakespeareAllan Percy · Pena Yayınları · 2016219 okunma