2019 1. kitabı
Kitaptan : Üç farklı hayat yaşamış Malcolm X anlatıyor Alex Haley yaziyor. 1925'te doğmuş Malcolm anlattiklari ile dönemin Amerikasında ırkçılığın ne kadar yaygın bir düşünce olduğunun altini çizerek sosyo-kültürel yapısına da ışık tutuyor. Ailesinin de ırkçılık zilletinden aldiği yaralari ve hatta babasini bu sebeple kaybetmesini okuyunca Malcolm'da canlanmaya başlanan Beyaz Düşmanlığını şaşırmadan takip ettim. Hayatının Harlemde geçen dönemlerinden bahsediyor ilk ve en uzun olarak. Siyahların durumunu Malcolm'un avukat olma hayalini beyaz öğretmenine söylediğinde öğretmenin marangoz olmasini hayalini yererek telkin etmesi ile özetleyebiliriz aslinda. Ama yine Malcolm kendi hayatı üzerinden bunu uzun uzun anlatıyor. Kadin pazarlamadan uyuşturcu ticaretine ve hatta soygunlara bulaşmis hayat sonunda hapisane durağı ile son buluyor. Hapisane yeni hayatinin gebeliği gibi geçiyor. Burda Islam ile tanışıyor daha doğrusu Islam sandığı Elijah Muhammed ile.. sapik tarikat. Malcolm hapisanede cok okuyorak kendini geliştiriyor ve Elijahin dikkatini çekiyor. Onun destegi ile politikaya atılıyor, beyaz düşmani siyahlarin adaletcisi olarak. Malcolm artik gözde bir isim; ta ki Elijah Muhammedi elestirene kadar. Elijah 90 günluk uzaklastirma cezasi verir; bu süre içinde Malcolm doğu ulkelerine ve hacca gider. Islamin renk körü; beyaz siyah kızıl sari ayirt etmeden birlik isteyen bir din olduğunu.. Malcolm artik zihin oluşumunun sonuna gelmistir ve olgunlasmis zihni ile Afrika ülkelerini de gezer. Siyahlara adalet misyonunu bırakmadan kardeşliği vizyonuna katarak devam eder yoluna; tabi bu yolda onu bekleyenlerin farkinda olarak... (daha ayrıntılı bilgi için kitabi okumanizi öneririm)
Malcolm XAlex Haley · İnsan yayınları · 20233,248 okunma