·263 syf.····Okunma: 01 Mart 2019 18:01 Merhabalar
İncelemeye başlamadan önce Ezidiler hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.Ezidiler ya da Yezidiler olarak bilinen genellikle Kürtçe konuşan dini bir topluluktur.Ezidiler, temel olarak târihte Asurluların bir parçası olan Irak’ın Ninova bölgesinde yaşamaktadırlar. Onlara göre dünya sonsuzdur ve onu yaratan Tanrı onu yıkamaz ve günde iki defa güneşe dönerek ibadet ederler.
Arap, Türkmen,Osmanlı ve Kürtlerin toplumsal ilişkileri arasında yeşeren aşkların anlatıldığı eserde başlarda Ezidi genci Evdi ile Milan aşiretinin Beyi İbrahim'in ablası olan Rîhme arasında geçen aşk öyküsü anlatılmaktadır. Ezidiler diğer kürtler gibi İslamiyeti kabul etmediklerinden ötürü türlü işkencelere maruz kalıyor katledilip barındıkları yurtlarından ediliyor farklı iki dini inanç iki gencin aşkını imkansızlaştırır böylelikle daha sonra Evdi sevdasını kalbine gömüp kendisi de Ezidi olan Ayşe ile evlenir ve Dewreş adını verdikleri bir erkek çocukları olur yine aynı aileler çocukları arasında bir aşk başlar. Dewreş ile İbrahim Beyin kızı Adule arasında yeni bi aşk doğar ama her türlü oyun ve hile ile ikilinin birbirine kavuşmasına mani olunur. Sürükleyici olup ve akıcı bir dille yazılan bu destansı eseri bir solukta okuyacaksınız. Keyifli okumalar.