Milliyetçilik
En değersiz gurur, milli gururdur. Bu, onunla gurur duyandaki bireysel özelliklerin yoksunluğunu ele verir. Çünkü insan neden milyonlarca insanlarla paylaştığı bir özelliğe tutunma gereği duyabilir ki başka türlü? Dikkate değer kişisel niteliklere sahip olan, sürekli göz önünde bulundurduğu ülkesinin hatalarını açıkça görebilecektir. Ama dünyada gurur duyabilecek hiçbir şeyi olmayan her zavallı aptal gurur duyabilmek için son çare olarak ait olduğu ülkesi ile gurur duyar.
Bu yorum görüntülenemiyor
Mlliyetçilik gurur değil sevgidir. İnsanın evindeki bireyleri sevmesi gibi sokaktaki mahalledeki ilçede ildeki hatta ülkedeki insanları sevmesidir. Tanım Milliyetçilik için bana göre geçerli değildir.
Bu arada eklemek istiyorum Milliyetçilik sadece insanı sevmek değil ayrıca adına vatan denen taşı toprağı, Türkçeyi, geçmişi geleceği velhasıl milletle alakalı herşeyi sevmek demektir.
Arthur'un katılmadığım tek düşüncesi. Bir de "Hayatın Anlamı" kitabındaki iradeyi öldürme düşüncesine çok katılmıyorum. Ve üstte arkadaşın yorumda belirttiği gibi aslında çok derinlemesine çıkarımlar yapan Schopen, bu konuda yüzeysel kalmış gerçekten. Kendim bir Türkçü olarak şunu söyleyebilirim; Arthur'un tanımladığı gibi tipler kesinlikle varlar, bu kişiler cehalet seviyeleriyle de dehşet saçarlar. Ama Arthur'un hiç de tanımladığı gibi olmayan bir kesim de var. O kesime değinmemiş, o boyutuna parmak basmamış. Arthur'un bazen haksız gibi görünmesine de, veya katılmadığım bir şeyler söylemiş olmasına üzülüyorum çünkü düşüncelerine gerçekten çok değer verdiğim birisi. 14-15 yaşındayken kendi düşündüğüm şeylerden bazılarını onun aforizmalarında görmekle tanımıştım, nerdeyse 10 yıl geçti, hala okurum. Ölüme yaklaşırken de sözleri hep aklımda olacak.
Af buyurun; çok yüzeysel bir değerlendirme bu. Buradaki millet olgusunu, aidiyet duygusu beslenen her hangi bir insan topluluğu, cemiyet olarak algılıyorum. Dolayısıyla bu aidiyet hissedilen millet olur, aile olur, ya da aynı beğeni veya endişelerin, kültürün paylaşıldığı bir topluluk olur. Bunlarla gurur duymak, yüksek ahlak ve meziyetlere sahip bir topluluğa ait olmaktan dolayı gurur duymak neden abes bir şey olsun ki. Neden sadece aciz insanlar böyle bir duygu beslesinler ki. Ve tarih böyle bir sürü başarılı insanların örnekleriyle doludur. En yakını elimizin altındadır, uzaklarda aramaya gerek yok; Atatürk. Milletiyle de gurur duyardı, kendisinin de fevkalade yüksek vasıfları vardı. Aksine insanın sadece kendi vasıfları ile gurur duyması bencillik ve küçük dağları ben yarattım havası olsa gerek. Büyük işler tek başına başarılamaz. Bunlara kişisel meziyetler yetmez. Ve büyük başarıların tadı birlikte kutlandıkça çıkar. İnsan ruhu bunu gerektirir. 29 Ekim Cumhuriyet bayramını herkes kendi evinde kutlasın bakalım kim ne kadar haz alacak.
Bu söz hangi kitap da geçiyor? Yada herhangi bir makalesinde mi böyle bir kavram kullanmis
Yaşam Bilgeliği Üzerine AforizmalarYaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalar Burada geçiyor. Yarın alıntıyı güncellerim.
Arthur tutkulu bir İngiliz destekleyecisidir. Buradaki sözleri Milliyetçilere değil Faşistlere diye düşünüyorum.