···Okunma: 15 Mayıs 2019 19:01 İçerisinde 3 güzel hikaye var.3 hikaye için de ayrı inceleme yazacağım.
1.Hikaye:Lyon'da Düğün
Fransız İhtilali'nde yaşayan karşı devrimciler(napolyon'un devrimine karşı eski krallığı savunan halk ve askerler)den olan iki aşığın tesadüf eseri hapishanede birbirine kavuşmasını ve bir sonraki gün idam edileceklerini bildikleri halde hapishanede yaşadıkları ''kavuşma sevinci''ni anlatıyor.
SPOİLER BAŞLANGICI
Benim burada ilgimi çeken,öykünün sonunda hapishanedeki tüm insanlar öldükten sonra ''yaşanan o mutlu an''ın yok olması,değersizleşmesi.Olaylar o olayı bilen,hafızasında taşıyan insanlar ile yaşıyor.O insanlar öldükten sonra çiçekli taç gibi bir nehirde yavaşça kaybolup yok oluyorlar.
SPOİLER BİTİŞ
2.Hikaye:İki Yalnız İnsan
3 hikayeden en kötüsü bence buydu fakat diğer 2 hikayeye göre kötü.Genel olarak yine güzel bir hikaye.İki kişi var bu hikayede.İkisinin de ortak yanı fiziksel dezavantajlarının olması ve toplum tarafından alaya alınmaları.Biri çirkin,biri sakat.Bu iki kişinin diyaloğunu,dertlerini birbirlerine anlatarak içlerini dökmelerini ve birbirlerine sıcak bakmaya başladıklarını görüyoruz.
3.Hikaye:Wondrak
Mükemmel bir öykü.Bu kadar az sayfada okuyucuya verebileceği zevk ve anlam ancak bu kadar fazla olabilirdi.
Savaş karşıtı olan Zweig bu eserinde doğuştan çirkin olması sebebiyle yaşam boyu alay konusu olarak yaşayan ve çocuğunu savaşa vermek istemeyen bir anneyi anlatıyor.
SPOİLER BAŞLANGIÇ
Öykü'nün ismi neden Wondrak onu anlamadım sadece.Wondrak orada çok belirleyici birisi değil.Son 10 sayfayı yayıncı tamamlamış.(Kadının oğlunu saklamak için ormanın gizli yerindeki kulübeye gidişinden itibaren yayıncı tamamlamış.)
Belki de Zweig kitapta Wondrak karakteri için daha başka şeyler düşünüyor olabilirdi.Çünkü başta kadını uyarması,onun şahiti olması gibi olaylarda Wondrak ön plana çıktı sonra yok oldu.Belki de daha sonra Wondrak kadının oğlunu kurtaracaktı,veya evinde saklayacaktı.
SPOİLER BİTİŞ.