Gönderi

127 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
Eser 16. yüzyılda Fransız düşünür Etienne de La Boétie tarafından kaleme alınmış, yönetici yönetilen ilişkisinin özgürlük ve kulluk temelinde değerlendirilmeye ve açıklanmaya çalışıldığı bir yapıt. Yazar insanların neden özgürlüklerinden fedakarlık yaparak yöneticilerin emri altına girdiklerini açıklamaya çalışıyor, bunun sebeplerini araştırıyor. La Boétie devletin siyasi yapısını monarşi, oligarşi, aristokrasi, demokrasi gibi yönetim türlerine ayırmadan, insanların yaşadığı devletteki siyasi yönetimin şekli her ne olursa olsun bunları tiranlıkla özdeşleştirerek hepsini özgürlüğü kısıtlayan bir yapı olarak ele alıyor. Bu eserde anlatılmak istenen asıl konu tiranların savaş, baskı, işgal, zorbalık, zalimlikleri sonucu halkı köleleştirmesinden ziyade, bu tiranın egemenliği altında yaşayan halkın tiranı devirip, ortadan kaldırmaya gücü yeteceği halde bunu yapmamaları, ona uymayı zaruri görmeleri, bu kulluktan memnuniyet duymaları ve kendilerini bu şekilde özgür hissetmeleri. İyi okumalar diliyorum...
Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev
Gönüllü Kulluk Üzerine SöylevÉtienne de la Boétie · İmge Kitabevi · 20181,054 okunma
·
190 görüntüleme
RJ okurunun profil resmi
Merhabalar. Aslında ilgi uyandıran bir kitap. Merak ettim yönetimin olmadığı bir alternatif sunuyor mu yazar? Yönetim olmadan su şekilde yaşanabilir diye anlattığı bir seyler var mi ? İnceleme için de teşekkürler.
Bünyamin Müftüoğlu okurunun profil resmi
Yazarın bu eseri yazdığında 18 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Montaigne'in yakın dostuymuş. Montaigne'in söylediğine göre yazar bu kitabı "tiranlara karşı özgürlüğü yücelten bir deneme" olarak yazmış. Kitabın çevirmeni de yazarın mutlak monarşi düşüncesine yakın olduğunu söylüyor. Fakat ben yazarın bir siyasal yönetim önerisini göremedim. Bazı bölümlerde ironik bir anlatımla Fransa kralını da eleştirdiğini düşünüyorum.
RJ okurunun profil resmi
Genelde bu tip kitaplarda daha iyinin nasıl olacağını anlatan bir kısım olur. Yazar kendince olması gerekeni anlatır bir yerlerde. O genellemede bu kitap da var mı diye merak ettim. Bilgilendirme için teşekkür ederim.
Bünyamin Müftüoğlu okurunun profil resmi
En iyi yönetimi bulmak, ortaya koymaktan ziyade daha çok insanların kullukla değil özgür bir şekilde yaşayarak en iyi yaşamı elde edecekleri anlatılmaya çalışılıyor. Yani en iyi yönetimin değil de en iyi yaşamın üzerinde duruluyor. Genel bakış açısı "kula kulluk edene yazıklar olsun" şeklinde. Kitap şöyle bir algı da yarattı bende, yaşadığı devleti yıkmak isteyen bir anarşist veya terörist duygularını perçinlemek için bu eseri el kitabı olarak kullanabilir. Eserin sonunda yazar yapacak bir şey bulamayıp tiranları Allah'a havale etse de eserin genelinden "tiranlara ölüm" sloganını çıkarabiliriz. Kendimi çok zorlayıp illa bir yönetim önerisi çıkaracak olsam buna anarşi derim. Bu benim düşüncem, eseri okuyan birisinin böyle hareket etmesinin doğal olduğunu düşünüyorum.
La rosaaa