·126 syf.····Okunma: 06 Haziran 2019 01:23 Gerçekten de kitabı bitirdikten sonra her şeyden daha fazla düşündüğüm şey inceleme kısmı idi. İstedim ki biraz psikanalitik yaklaşabileyim ve düşüncelerimi güzelce aktarabileyim. Düşüncelerimin olgunlaşmasını da bu nedenle bekledim biraz. Hazırsanız başlayalım spoiler içermemektedir.
Öncelikle Werther karakterini biraz inceleyelim. Werther doğaya ve birçok varlığa yönelik sevgi duyan genç bir adam. Kafasında ağırlaşan düşünceleri var ve fazla düşünmek kendisine aslında acı veren bir eylem. Fakat görmüş olduğu bazı spesifik güzellikler karşısında kafası durgunlaşabiliyor , dünyayı bu durumlarda daha basit ve daha sade bir gözle görebiliyor ve kafasında ağırlaşan düşünceleri olmadığında yaşamı daha çok seviyor ve yaşam onun için kolaylaşıyor.
Aynı zamanda ressam olan Werther bazen bir çiçek karşısında böyle hissedebiliyor. Ya da bir insan ile karşılaşıp insanların basitliği karşısında imrenme ile karışık bir hayranlık duyuyor aslında.
İşte durum böyle iken bir gün bir kadın tanıyor. Bana göre yukarıda tasvir etmeyi denediğim olguyu en çok bu kadında görüyor. Bu merhamet ile karışık bir huzur duygusu bence. Ve Werther kendisinde en çok eksikliğini duyduğu bu hisleri en çok o kadında anlamlandırıyor. Yani Lottede. Ve ona bağlanıyor hatta yine kişisel fikrimdir takıntı ile karışık bir bağlanma bu.
Lotte ise Wertheri tanıdığında hayatında biri olan yakın zamanda evlenecek olan bir karakter. Şimdi müsaadeniz ile biraz kendisini incelemek istiyorum.
Lotte kesinlikle bir ''anne'' . oldukça anaç bir kişilik. Kendisine ikili ilişkilerinde karşısında kim olursa olsun anne rolünü biçmiş bir kadın. Merhamet göstermek şefkatle yaklaşmak gerektiğinde biri için gözyaşı dökebilmek gibi birçok eylemde bulunan ve doğası gerçekten de böyle olan bir kadın tam olarak Werhther gibi bir adamın bağlanacağı bir kadın. Werther gibi bir adamın ihtiyaç duyabileceği bir kadın. Madalyonun diğer tarafından bakmak gerekirse de aslında Werther de kesinlikle Lotte gibi bir kadının ihtiyaç duyacağı kendini onunla var edebileceği bir adam. Neden mi dersiniz ?
Çünkü kendisine anne rolü biçmiş bir kadın olarak aslında Lotte hayata karşı dik durabilen bir kadın kendi sorunlarını çözebilen güçlü bir profil ve böyle bir insan en çok birinin yarasını sardığında kendini tabiri caizse işe yarar gibi hissedebilir. Bu nedenle Lotte karakteri Werthere karşı hisleri olan ancak bu hisler ile yüzleşemeyen bir kadın. Çünkü tam da kendisinden beklendiği gibi oldukça rasyonel analitik bir adamla evleniyor.
Peki ya aşk ? Bence her ikisinin de hisleri aşk değil. Bu çok daha karmaşık benim anlattığım gibi bakarsanız da bir o kadar basit bir denklem.
Bir dönemi etkisi altına almış olan bu kitap ilişkilerden yana bana şunu da düşündürdü , insanlar açık davranmadıkları ve açık konuşmadıkları için acı çeker.
Gelelim okunmalı mı kısmına . Evet bir klasik ve yazım tekniğine bakarsanız gerçekten farklı bir eser. Okuyan insanların pişman olacağını zannetmem. Ama kesinlikle okunmalıdır diye de dikte etmem.
Buraya kadar okuyan herkese de teşekkürler. Mutlu okumalar diliyorum :)