kitap diğer eserleri gibi tarihi kurgusal roman niteliğinde. selçuklu'nun son dönemlerindeki moğol istilalarıyla mücadelesi ile birlikte asıl olarak osmanlı devletinin kuruluşunun temellerini roman tadında anlatıyor.
yazar her kitabıyla birlikte yazarlık kalitesini de bir miktar yükselttiğini gösteriyor. tüm kitaplarını okuyunca zamanla edebi gelişimini görmek mümkün.
lakin birkaç eleştirim de var. genel olarak romanlarda ana karakterlerin önüne farklı karakterler geçirilmez ki, isimleri unutacak okuyucular, kim kimdi, diye kafa karışıklığı yaşamasın.
bu kitabın başlarında bende böyle oldu. ana karakterlerin yanında yakın karakterler de fazla işlenince ben bu sorunu yaşadım. kitabı bitirdiğimde hala kim kimdi tam hatırlamıyorum bile! yazarın zamanla bunu da aşacağına eminim.
gelelim kitabın içeriğine.
türk devlet teşkilatı yaklaşan moğol tehlikesine karşı önlemler almaya çalışıyor. birtakım strateji, cenk, ihanet, işbirlikleri, siyasi mücadeleler sonrasında selçuklular büyük badirelere maruz kalmaktan kurtulamıyorlar.
böylelikle yeni devletin kuruluşu için osmanlı hanedanlığına görev veriliyor.
emir celaleddin karatay'a verilen görev ise devleti ve milleti ayakta tutacak alimler yetiştirmesi için konya'da "karatay medresesi"ni kurması...