Bu yaşıma kadar anlayamadığım, din felsefesi nasıl oluyor? Din; kati kuralları ve asla değiştirilemez doktrinleri kayıtsız şartsız kabul edilmesi temeline dayanırken sözlük anlamı, var olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni üzerine düşünme ve bilginin bilimsel olarak araştırılması olan felsefeyle nasıl uyum sağlayabilir?
Sen science ile philosphyi karıştırmışın. Hali ile bilim senin dinin olmuş
Önceki 2 yanıtı göster
Karıştırmak için hiçbir neden yok. Din doktrini evrensel olmalı. Uzayın neresinde olursa olsun söylenen kurallara uymalı. Zaten böyle bir kurallar dizisi reel ise tartışmak veya araştırmak anlamsız olur. Allah der ki insan çamurdan yaratılmıştır bu yüzde yüz doğru olmalıdır. Kalkıp buranın çamuru farklı oranınki farklı olmamalıdır.
1 yanıtı göster
Onno Bey doğruluğa termometre ile ulaşmaya çalışırsan onun adı felsefe olmaz. Fahrenayt ve celcius da bu duruma kızar.
Termometre de bilimin ürünü. Fahrenhayt ile hep sorunum olmuştur ama celcius bana göre. Ahlak kuralları gelişim için araç olabilir ama gelişimin yerine asla geçemez.
Dar kalıp olmamak için dinde felsefe olduğunu mu varsaymam lazım?
Örneğin, din insanın allah tarafından yaratıldığını söyler. Bu kesin ve kati'dir. Hiç bir inanan bunun tersini söyleyemez hatta bunu tartışamaz bile. Ama felsefe nedenlerini sorar, alternatifler üretir, hipotezler kurup bu hipotezleri bazen yanlış çıkarır bazen doğruya en yakınını bulur. Bu da allahın dediğine inanmamak oluyor ki dine aykırı.
Felsefe bilimsel yöntem izler. Bir olgu üzerine düşünüp yanlışları eleyerek en doğruya ulaşmaya çabalar. Dinde doğrular zaten kesin ve değişmez olarak verilmiştir. Sorgulandığı takdirde yaratıcının söylediğine karşı gelinmis olunur ki bu da hiç-bir dinde kabul görmez.