2019 4. kitabı
Bay Oblomov, tembelliği ve samimiyeti... Kitap, bir ekol haline gelmiş Oblomovluk kavramı üzerine inşa edilmiş, dönemin Rusyasının zengin ve asil sayılan Oblomovunu, onun sadık uşağı Zahar’ı, bir yudumluk aşkı Olga ve can dostum dediği Ştoltz’u anlatıyor. Tembelliğin böyle ibret verici ve hayret bırakıcı bir şekilde anlatılması kitabı eğlenceli hale getirmiş. Çoğu bölümü diyaloglar halinde olan kitabın okunması da akıcıdır. Bu tür kitaplar üzerine söylenecek pek söz yoktur. Bir romanı ne kadar detaylı anlatırsam o kadar ipucu vermiş olurum. Dolayısıyla ana hatlarını belirtip, okuyucuya bu kitabı da okumayı düşünmesini tavsiye ederim. Zira Oblomov biziz, Oblomov arkadaşımız, Oblomov kapı komşumuz. Tembellikte Oblomov’un eline su dökemesek de bizim de sabah uyanır uyanmaz, ekmek almak için markete gitmeye üşendiğimiz oluyor :) Bizim de oturup kanepeye, ölü toprağıyla filizlenmeyi beklediğimiz oluyor. Oblomov komşumuzun çocuğu olsa, annem: “Oğlum Oblomov’la oynama.” derdi kesin..! Biz yine öyleymiş varsayalım ve Oblomov’a uymayalım. Allaha herkese Ştoltz gibi dostluklar nasip etsin.
Oblomovİvan Gonçarov · İletişim Yayınları · 201949,8bin okunma
Kalbi ve kanadı kırıkların Başkomutanı..
Ulu bilge, Yüce insan!