Yüksek lisans mülakatımda soruldu. "Zararlı kitap var mıdır?" Size göre bu sorunun cevabı nedir? Yorumlayabilir misiniz? Cevaplarınız benim için kıymetli.
Fikir ve zihniyet bir silahtan daha etkilidir. Bu yüzden savaşlar silahlarla değil zihniyet yapılarının uyuşmaması ve fikirlerin apayrı olmasıyla başlar. Bu son derece önemli ve tehlikeli bir durumdur. Bu görevi önceleri sadece kitap ve gazeteler yapıyorken şimdilerde tv, sosyal medya.. yapıyor. Birisi belki sana zorla bir fikri dayatamaz veya benimsetemez ama kitap aracılığıyla kolaylıkla sempati kazanmanı sağlayabilir. Güzel bir edebi eserin içine serpiştirilmiş birkaç absürt fikir tüm algını yerinden oynatabilir. İnsan özgürdür ve bunu ayırt edebilir dersen? Bak bi etrafımızdaki insanlara neden var bu bağnazlık? Herkes birinin peşinde ve kendi fikrini değil onun fikrini savunmakta.. Velhasıl kelam kitap yararlı olduğu kadar zararlıda olabilir diye düşünüyorum. Bu okuyucudan ziyade yazarın kitabını ne amaçla yazdığıyla ilgilidir.
Önceki 2 yanıtı göster
Aslında buraya yazmamın tek sebebi senin yorumuna cevap vermek istememdi :) Bu yorumuna bile sayfalarca eleştiri getirebilirim. misal; bu anlatmış olduğum şeyler fıtratımız gereği böyledir. Herkes aynı şeyi düşünemez ve düşünmemelidir. Allah hepimizi müslümanda yaratabilirdi. Bu güce sahipti ama bu şekilde özgür yarattı. O en güzel ve doğrusunu bildiğine göre demekki bizim için hayırlısı ve güzeli böyleydi. İnsanoğlunun zihinsel anlamda etkilenmesine kötü bağlamda yaklaşmayın. Bence bu bize verilmiş en büyük nimetti.. diye uzatır giderim ama bunaltmak istemem sizi :) Bu tarz karşılıklı diyalog şeklinde olan yazılardan hoşlanıyorum açıkçası. Bazen kendimi tutamadan yazıyorum içimdekileri :) Bu sayede kendimi/fikirlerimi geliştirdiğimi düşünüyorum..
1 yanıtı göster
Okuyucuya bağlı, diye düşünüyorum. Sorgulama yeteneği olmayan bir zihin için okumak kifayetsizdir, sanırım.
Yanlışı süsleyip doğru gibi gösteren kitaplar. Araştırmadan her okuduğuna inanlar için oldukça tehlikeliler bence
🙏 Tek kaynaktan araştırmanın kaybettirdikleri.. Bir de onu iştahla savunuyorsa vay halimize.
Uzaydan görünen nedir sorusunun cevabı herkesçe Çin Seddi’dir. Bilgi yanlıştır ancak bu bizi sorgulatma gereği içermez ve Çindeki kitaplarda bu içerik yazar: Çin Seddi uzaydan görünür!!! Bizi sorguya itmeyen her akademik çalışma boştur ve bizi hayale salmayan her kurgu işe yaramazdır.
🙏🙏 çok açıklayıcı oldu bu.
Schopenhauer her sözünde fırçalıyor bizleri zaten.
😅☺️
Schopenhauer çok fazla kitap okumanın insanın aptallaştırdığını söyler. Misal ben siyasi kitap okuyamam. Okursam kötü kitaba girer.
Schopenhauer söylemişse orada "(!)" bu noktalama işaretini gerekli kılacak bir üslup vardır kanımca.