2019 2. kitabı
Robert A. Heinlein sıklıkla "ırkçı" olarak yaftalanan bir bilimkurgu yazarı olagelmiştir. Heinlein'ın bu kitabı tam bu yaftaları boşa çıkaran, yazarların belirli türde ideolojileri olsa da edebiyatın bu ideolojileri özel bir biçimde dönüştürdüğünü gösteren bir örnek olabilir. Gelecekte insanlık pek çok gezegene yayılıp orada koloniler kurmuştur. İmparatorluk yayılırken gelecek farklı olanların birarada yaşama istencine bağlıdır. Joseph Bonforte de bu genişlemecilerin lideri olan politik bir figürdür. Muhalifleri tarafından kaçırılır ve onun yerine geçip, yokluğunda bu siyasal harekete liderlik yapmak da Lorenzo Smythe'e (Büyük Lorenzo) düşer. Hikaye büyük ölçüde Lorenzo'nun başından geçen hikayeye yoğunlaşmıştır. Arka planda Heinlein'ın sosyalizme karşı tavrı hissedilir. Örneğin Bonforte'ye yapılan "beyin yıkama" örneğini yazar uzun uzun SSCB üzerinden anlatır. Buna karşın romanın, Lorenzo'nun Marslılara karşı ırkçı yaklaşımının dönüşüm geçirdiği, birlikte yaşam istencini vurgulayan bir konumda bulunduğunu düşünmek mümkün. 1956 Hugo ödüllü bu esere zaman ayırın.
İkiz YıldızRobert A. Heinlein · Metis Yayınları · 199575 okunma