Tefsir okumalarımı hızlandıracağım. Bu yüzden bir konuda yardım istiyorum: Bir tefsiri baştan sona okumak mı, bir sureyi birden çok tefsirden okumak mı?
Es-Selam..
Size kendi arkadaş grubum ve tefsir hocamın tavsiyesi doğrultusunda nasıl bir okuma yapıyoruz bilgi vermek istiyorum;
-Öncelikle en az var ise imkan 3 adet karşılaştırmalı okumak üzere tefsir kitabı temin edilecek.
-Tefsirde bütüncül yaklaşım çok önemlidir bu bağlamda siyak-sibak gibi usüle dair unsurlar da önemli olduğundan karşılaştırılarak ayet ayet değil de sure sure okunması elzemdir.
-Konuyla ilgili ayetler çapraz ve paralel refaranslarla bağlantılı olmalıdır ki bu konuda yazılan en güzel eserlerden birisi de ;
SAİD HAVVA nın El Esas Fit Tefsir isimli eseridir.
-Ve okurken not tutmak değerlendirmelerde bulunmak her daim fayda sağlayacaktır...
Bir süreyi birden çok tefsirle okumak, çünkü bir tefsiri baştan sona okusanız dahi bir süreyi tam anlayamazsınız ben öyle okuyorum,tabi benden daha bilgili birileri varsa,bende uymak isterim. ☺️
-Her surenin giriş bölümündeki kısım dikkatlice okunduktan sonra, surenin tamamı okunurken giriş bölümündeki bilgiler hatırda tutulup göz önünde bulundurursanız guzel olur.
-Meal bölümü okumalısın (Iyi Arapçan varsa mealden degil orijinalinden)
- Sonra anlaman (yani hayatına tanıtabileceğin) gereken sürelerin tefsirlerini okursan güzel olur. Çünkü giriş kısmında Esbab-ı nüzul ve icinde ki konular anlatılıyor.