···Okunma: 05 Eylül 2019 07:37 Johan Vilhelm Snelman ne kadar büyük ve yüce bir insan. Bu ismi unutmayacağım. Bu kitap açıkça gösteriyor ki bizim kurtarıcımız Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk kendisinden epey bir etkilenmiş. İçindeki ateş ile Fin toplumunu uykusundan uyandırmayı başarmış ve zirveye ulaşmalarını sağlamış etkili bir lider. Kendisi ile ilgili araştırmalarım devam edecek. Aynı şekilde Finlandiya, Fin toplumu ve Fin eğitim sistemi ile ilgili de araştırmalar yapacağım. Kim bilir belki de bir gün kısa bir an için ya da uzun bir yaşam için onların arasına karışabilirim. Kitabın son bölümünde bahsi geçen doktorun adı yazmıyor, kim olduğunu da bulamadım ama karşısında saygıyla eğiliyorum. Fin halkına sağlık anlamında çağ atlatan ve yazdığı kitap ile yükseliş için belki de en önemli işi başarmış bir adam. Kitabında bahsettiği Fin köylüsünün vahim durumundan mı, yoksa kendi ülkemin ücra köşelerinde yaşayan insanlarımızın aklıma gelmesinden mi, ülkeyi daha iyi bir yer yapmak için elimden bir şey gelmemesine ve acizliğime üzülmekten midir bilinmez ama hayatımda ilk kez bir kitabın son cümlelerinde gözümden iki damla yaş aktı. Tüm bunları okuyup öğrenmemize vesile olduğu için yazar Grigory Petrov'a da büyük saygı duyuyor ve teşekkür ediyorum. Kitap herkes tarafından en az bir kere okunması gereken bir kitap. Mutlaka okuyun ve okutun!