Kapı'nın Ardından
2019 65. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2019 21:18
Magda Szabo; Çağdaş Macar Edebiyatı’nın öne çıkan yazarlarından biri. Eserleri, çok sayıda ülkede farklı dillere çevrilmiş. Ülkemizde ise 2000’lere kadar tek kitabı Türkçe ’ye çevrilmiş. 2007’den
KapıMagda Szabo · Yapı Kredi Yayınları · 20212,566 okunma
1.011 Gösterim
Gerek edebiyatta gerekse sinemada baba-oğul gerilimi/çatışması konusu çokça işlenilmiştir. Ancak anne-kız gerilimi/çatışması o kadar anlatılmamış, denk geldiğim kadarıyla. Szabo'da; hem Iza'nın Şarkısı hem de Kapı kitaplarında bu gerilim/çatışma var. Aslında daha çok kadınların tarafından kadınların hikayesini anlatıyor Szabo. Belki de gerçek hayatta annesiyle olan gerilimlerinden dem vurdu her seferinde kim bilir? Okuduğum bu ikinci kitabında da aynı şeyi gördüm: Anne-kız ilişkisini andıran Yazar-Emerenc ilişkisindeki gerilim/çatışma, tıpkı Iza-annesi arasındaki gibi. İletişim kopukluğu, kuşak çatışması ve bir türlü söylenemeyenler... Bu konunun sinemadaki yansıması Bergman'ın Güz Sonatı (Autumn Sonata (1978) ) filmi olabilir, iki kitapta da bu film geldi çünkü aklıma. Kitapları beğenenlerin filme de göz atmalarını tavsiye ederim. Son olarak, kitabın kapağına da dikkat çekmek istiyorum. Kitaptaki o atmosferi çok güzel yansıtan, okuyanın daha iyi anlayacağı çok anlamlı bir kapak olmuş, kapağı tasarlayanı, anlatılanı duyup böylesine güzel resmedebildiği için kutlamak lazım. İnceleme daha fazla uzamasın diye bu bölümü böyle ek yapmak istedim :)
Yüreğinize sağlık... Ben Magda Szabo'ya aşık oldum, kadın olduğumdan mı acaba 😊 ben demiyorum ama herkes çok güçlü bir kadın olduğumu söyler belki etkisi vardır. :))
Okuduklarım, Szabo'nun çok güçlü ve serinkanlı bir kadın olduğu izlenimini bıraktı bende. Tabi bu haliyle saygı uyandırıyor. Siz de bir kadın olarak çok beğenmiş olabilirsiniz. Hatta benzer özellikler taşıyorsanız aşık olmanız da normal bence :)) Teşekkürler...
Öncelikle iyi akşamlar diliyorum; emeğinize sağlık. Ben tesadüfen izlediğim "Kapı" filmiyle tanıştım Magda Szabo'yla. Daha sonra araştırınca kitaplarını da okumaya karar verdim. Eğer fırsat bulabilirseniz mutlaka filmi izlemenizi öneririm. Saygılar, iyi akşamlar, iyi okumalar.
Önceki 3 yanıtı göster
Rica ederim, aklımdaydı, unutmuşum tekrar hatırlayınca geri bildirim yapmak istedim. Fırsat bulup en kısa zamanda okuyabilirsiniz umarım. Keyifli okumalarınız olsun, saygılar, iyi günler.
Yüreğinize sağlık , şu saatte güzel bir inceleme okumaya ihtiyacım vardı.. veya öyle bir duygu belirdi. Teşekkürler, mutlu okumalar.
Zamanında, iyi gelen bir okuma olmasına sevindim. Vakit ayırdığınız için ben teşekkür ediyorum. Keyifli okumalarınız olsun...
Bekliyordum açıkçası böyle bir inceleme ,çok güzel ifade etmişsin hem "kapı"yı hem Szabo'yu öncelikle emeğine sağlık :) Sonrasında Katalin SokağıKatalin Sokağı diyorum :) Hayırlı geceler olsun ..
Önceki 2 yanıtı göster
Teşekkürler :)) 'Mutlaka' ibaresiyle yakın zaman listesine dahil ettim, bunun için de şimdiden teşekkürler, bakalım bu nasıl bir etkide bulunacak? :))
Bu yorum görüntülenemiyor