·216 syf.····Okunma: 09 Eylül 2019 23:17 Kitap yazıldığı dönemin dili sebebiyle okuması ve anlaşılması zor ancak hiç sözlüğe bakmadan okunduğunda da genel olarak anlaşılıyor. %100 anladığımı düşünmediğim için daha sonra bir kez daha okumayı planlıyorum.
Içerik olarak bakacak olursak, kitap Kürt aydınlarından ve Kürt latin alfabesini düzenleyen kişi olarak tanınan Emir Celadet Ali Bedirxan`ın Mustafa Kemal`e yazdığı mektuptan oluşuyor. Aslında kitap 118 sayfa, geriye kalan kısımlar mektubun orjinal hali ve o kısmı okuyabilmemizin imkanı yok. 118 sayfalık, akıllıca ve bilgece yazılmış bir mektuptan bahsediyoruz. Mektup içerisinde dönemin siyasi durumu, Türkiye içerisinde ve dışarısında Mustafa Kemal`in Kürtler için aldığı önlemlerden, Mustafa Kemal`in aldığı kararlardan, o dönemde Kürtlere olan bakış açısından, Kürtler ve Kürtçe hakkındaki yalan teorilerin çürütülmesinden vs bahsediliyor. Kitap beni çok etkiledi ve o dönemi daha iyi anlamamı sağladı. Bunun yanı sıra Celadet Ali Bedirxan`danın duruşundan, bilgeliğinden, zerafetinden de çok etkilendiğimi belirtmeliyim.