···Okunma: 02 Ekim 2019 23:54 Ahmet Mithat ismini her sözelci ve eșit ağırlık öğrencisi duymuștur. Kendisi yazı makinesi olarak bilinir ve döneminin ilk popüler roman yazarlarından biridir. Türk edebiyatının ilk romancılarından olduğunu eklemekte de fayda var diye düșünüyorum.
Bu kadar bilgiden sonra kitabımıza bakmak daha mantıklı olur. Șahsım uzun zamandır yabancı yazarlar okuduğu için bunalmıș hissediyordu. Bu yüzden Türk edebiyatına bakmam gerektiğini düșündüm.
Tabii biraz ön yargılı olduğumdan aklımda hep șöyle kalmıștır; Türk romanları çok sıkıcıdır ve anlașılması zordur. fakat...
Dersimi iyi dinlediğimden Ahmet Mithat'ın așağı yukarı kitabını sade bir dille yazdığını biliyordum bu yüzden kitaba bașlamaya karar verdim.
Kitabı ilk açtığımda beni șu cümle karșıladı
Mustafa Meraki Efendi'nin oğlu Felatun Bey'i tanır mısınız? Galiba tanıyamadınız.
Bu giriș beni șașkınlık ve hafif bir tebessüm içinde bıraktı çünkü romanın içinde bendeee burdayım diyen bir yazarla karșı karșıyaydık. Ama eğlenceli bir adam Ahmet Mithat, tebessüm ettiğim bölümler olmadı değil fakat herkes kitabın arasına girmesini hoș karșılamayabilir.
Konuya gelirsek o zamanın doğu batı özentiliğini ele almıș, ders niteliğinde ișlemiș, yazdığı romanla insanları bilgilendirmek ve düșündürmek istemiș. Bașarmıș mı derseniz?
Elinden geleni yaptığını söyleyebilirim.
Eksi olarak gördüğüm șeyler ise Felatun Bey'in çok detaysız ișlenmesi Rakım'ın ise üzerinde çok durulmasıdır.
Son söz olarak ise edebiyatımızın ilk ürünlerinden biri olan bu eseri okuyun okutturun çünkü ilkler özeldir...