Puan vermedi·391 syf.··Beğendi
···Okunma: 14 Eylül 2019 01:54 Kitabı okurken düşündüğüm ilk şey sanki roman değil şiir okuyor gibi oluşumdu. Tanpınar’ın öyle muazzam bir dili var ki, her cümlesi ayrı bir şaheser gibi. Zaten kendisi de dilin güzel kullanımına çok önem veren bir yazar ve şair. Tasvirleri okurken o manzara gözünüzün önünde çiziliyor ve oradaymışçasına okuyorsunuz olan olayları. Daha önce Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü okumuştum Tanpınar’dan ama bu kitabı okuyunca onu hiç anlamadığımı farkettim. Şimdi tekrar okumayı istiyorum. Ayrıca Huzur da elbette tek seferde anlaşılacak bir kitap değil. Bir beş yıl sonra tekrar okuyarak hem kitabı hem de kendimi daha iyi anlamak niyetindeyim. Okumak isteyenler için söyleyeyim ki öyle bir solukta bitirebileceğiniz bir kitap değil. Yoğun olduğunuz zamanlarda da okumaya çalışmanın bir anlamı yok. Üzerine düşüne düşüne, sindire sindire okunması gerektiğini düşünüyorum. Zaten böyle yapılmazsa sıkıcı deyip kenara atılacak bir kitaptan ibaret olur böyle bir şaheser. Ben de yeni yeni anlamaya başlıyorum ki, bir kitabı bitirmek için hızlı hızlı okumaktansa gerekirse bir ayda yavaşça ve anlayarak okumak çok daha mantıklı. Geriye dönüp bakınca hiçbir karakterinin adını hatırlayamayacağımız bir kitabı okumuş sayılır mıyız bilmiyorum. Bu nedenle de okuduğum bir çok kitabı tekrar okumak istiyorum vakit bulabilirsem. Huzur’a dönecek olursak, Tanpınar Doğu ile Batı’nın arasında kalmış bir aydının ikilemini ustalıkla aktarıyor bize. Nuran ile Mümtaz’ın aşk hikayesinin arasına, Doğu-Batı ikilemini sığdıran yazar, huzuru değil huzursuzluğu anlatıyor aslında. Nitekim kitaba bakıldığında gerçekten huzurlu olan kimse görülmemekte. Ben kendimde bu kitabın kritiğini yapacak birikimi görmediğim için sadece hissettiklerimi yazmakla yetindim. Kitap hakkında derin bir şeyler okumak isteyenler için sitede de çok güzel yazılar bulunmakla beraber, Mehmet Kaplan’ın ‘Bir Şairin Romanı, Huzur’ makalesini okumalarını tavsiye ederim. Kitabın her cümlesinde Tanpınar’a ayrı hayran oldum. Her santimini alıntılamamak için kendimi zor tuttum desem yeridir. Herkese tavsiye ederim.