Bu kitabı okuyacak ya da okumuş olan kişi, umarım iyi bir gün geçiriyorsundur/geçirmişsindir. Uzun bir aradan sonra yeni bir kitabın incelemesiyle buradayım. Hemen mevzuya giriyorum.
Kitabın konusundan kısaca bahsedecek olursak dünyada Avrutopya denilen, voyvoda ismindeki bölgelerden oluşan bir yapılanma var. Her 3 yılda voyvoda değişikliği gerçekleşiyor ve bu sisteme rotasyon deniliyor. Burada da karşımıza iki genç çıkıyor: Max ve Carys. Bu iki gencimizin yolları kesişiyor ve tahmin ettiğiniz üzere birbirlerine aşık oluyorlar. Kitap bir günümüzü bir de ilk tanışmalarından bu güne nasıl geldiklerini anlatıyor. Spoiler vermeden bu kadar oluyor :)
Gelelim benim yorumuma. Şunu belirtmek isterim ki kitabın kurgusu güzel ancak ben yazarın diline çok ısınamadım. Karakterleri benimseyemedim yeterince. Kendimi onların yerine koyabildiğim ve onları anlayabildiğim çok az an oldu kitabı okurken (o da sonlara doğru zaten) Bunun nedeni de yazarın ruhsal betimlemelere çok girmemiş olması. Benim için bir karakterin kafamda oturması demek onun ruhsal yapısını, davranışlarını az çok çözmek demek. Ama bu kitabın başlarında sürekli olay, olay ve olay vardı. Mesela çiftimiz arasında bir olay yaşanıyor evet ama oradaki duyguyu ben hissedemedim. Ne seviniyorum, ne üzülüyorum, ne şaşırıyorum. Kitaba ara vermeden devam ettim hani acaba arayı mı soğuttum desem. Sadece kitabın ortasından sonrasındaki olaylarda biraz ruhsal betimlemelere girmiş yazar. İşte orada duygularına biraz ortak oldum.
Ayrıca kitabın sonlarına doğru Carys okurken birden Max'i okumaya başlayacaksınız ''Ne oluyor ya burada? Bir şey mi kaçırdım?'' diye endişelenmeyin çünkü bende biraz öyle oldu. Hiçbir şey kaçırmadınız, okumaya devam edin. Neler olduğunu anlayacaksınız :)
Kısacası ben kitabı pek yeterli bulmadım, karakterleri benimseyemedim ve aklımda fazla yer edinecek bir kitap olduğunu da zannetmiyorum. Bunun nedeni benim ruhsal betimlemeleri daha çok sevdiğimden de olabilir. Hatta muhtemelen öyledir. Sizin için ruhsal betimleme çok önemli olmayabilir ya da önemli de olabilir. Her ne şekilde olursa olsun bu kitaba bir şans vermenizi öneririm ki kendiniz bir de bu dünyanın sularında yelken açın.
keyifli okumalar dilerim :)