Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

160 syf.
6/10 puan verdi
Önemsiz Bir Adamın Günlüğü, Alıklar Birliği kitabına benzer kitaplar ararken karşıma çıkmış ve ilginç bulmuştum. Ancak bu kitapta büyük olasılıkla çeviriden kaynaklı bir mizahi anlam kaybı mevcut. Çevirinin kötü olmasından değil, yabancı dildeki bir esprinin Türkçeye anlamlı bir şekilde çevrilemiyor olmasından kaynaklı. En azından bu kitap için. Örnekse, sayfa 29'da şöyle bir şaka var ve ingilizcesini bir yerden bulup okuyana kadar ben bunu anlayamayacağım: "Bahçemizin ılık ve aydınlık olduğuna karar verdiğim bir bölgesine çiçek ektim. Aklıma bir şaka geldi, Carrie'yi çağırdım. Dedim ki: "Burada vakt-i zamanında bir kale varmış, az önce keşfettim." "Nasıl yani?" diye sordu Carrie. "Lalelere baksana" dedim. "Bunun için mi çağırdın beni yanına?" Dedim ki: "Başka zaman olsa şakama gülerdin." (Kalenin ardında laleler biter diye bir türkü var ama bilemedim :)) Weedon Grossmith kitabın içerisinde yer alan çizimleri yaparken, George Grossmith de yazarlığını yapmıştır. Adından da anlaşılacağı gibi gayet sıradan bir İngiliz vatandaşı olan Charles Pooter’ın günlük yaşamını, karşılaştığı / yaşadığı olayları bize günlük biçiminde aktarışına şahit oluyoruz. Gayet minimalist, gösterişsiz, hayatında kurduğu düzenden ve huzurundan başka bir lüksü olmayan, eşiyle ve eviyle meşgul olmayı seven, işinde dürüst ve çalışkan, hafif sakar, hafif dar kafalı biri George. Günlük sayesinde, dönemin gündelik iniş çıkışlarını, orta sınıf parametrelerini de görüyoruz. Standart bir adamın zaman zaman bu standartın dışına çıkma mecburiyeti, arkadaşlarıyla olan ilişkileri, kitabın ortalarına doğru oğluyla olan iletişimi, oğlunun “bir beyefendi”den uzak oluşu; tüm bunlar eğlenceli ve kolay okunur bir dille aktarılmış. Her şeyden öte, üzerimde bıraktığı ferah ingiliz havası şimdilik iyi geldi. Kesinlikle okunası ancak çok büyük bir beklenti ile değil.
Önemsiz Bir Adamın Günlüğü
Önemsiz Bir Adamın GünlüğüWeedon Grossmith · İletişim Yayınevi · 200758 okunma
·
189 görüntüleme
MeSu okurunun profil resmi
Klasikleri okumak, denenmiş bir köprüden geçme gibi sanırım. Ama deneysel-keşif amaçlı-okumalar, hiçbir zaman okunmayacak, müthiş tatlar içeren kitaplara uzanan bir yol. Belki sorunlu, çürük tahtaları olan bir köprü, ama ötesinde "farklı-değişik" olan var.
Kaonashi okurunun profil resmi
Klasikler yürüme yolumuz. Tüm edebi yaşama yön veren patikalar onlar. Bu açıdan bize de yön vermeleri gayet normal. Keşif yapma sevdası da zaten yürünen bu yolla birlikte gelen bir his. Sonu da yok hani! Sonsuza dek yazılacak ve sonsuza dek okunacak.
MeSu okurunun profil resmi
Alıklar Birliği önerilerini alır dururum senelerdir. Bir türlü okuyamadım. Hala okumak istediğim -çokça hem de- kitaplardan. Yorumunuzu okuyunca, keşfettiğim birkaç kitabı anmak istedim; 1-Morel'in Buluşu 2-Tatar Çölü-Ve yazarın tüm kitapları 3-Hazar Sözlüğü 4-Sadık Hidayet 5-Tanrı'nın Grameri ve daha çokları. selamlar.
Kaonashi okurunun profil resmi
Hepsine bakacağım şimdi. "Ve daha çokları"nı da bilahare masaya yatıralım. Alıklar Birliği kitabını da ivedilikle okuyun derim :)
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.