···Okunma: 04 Ocak 2020 22:54 Normalde pek inceleme yazmam ama sanırım bir istisna yapmadan duramayacağım. Bugüne kadar bir çok güzel kitap okudum, hepsi birbirinden güzeldi ama beni en çok etkileyenler genelde yabancı yazarlardan çıkmaydı.
Bu kitap ise beni tamamen şaşırttı. Biri bana bu kitabı kaplayıp verse yazarını söylemese kesin yabancı biridir derdim. Çünkü tek kelime ile takdire şayan, şapka çıkartılacak bir iş çıkarmış Murathan Mungan. Okurken sürekli şunu dedim bir insan hayatı boyunca tek bir kitap yazsa, o da böyle bir kitap olsa, daha yazmasa da olur, gözler arkada kalmaz, huzur içinde bir sonraki yaşamına geçebilir.
Kitabın konusuna gelince, konu şiir. Ben şiirden böyle bir roman yazılabileceğini hiç tahmin dahi edemezdim. Öyle bir hayal gücü ki şiir Anakara diye bir yerde yaşayan insanların her şeyi ile ilintilenmiş. Ahşap kapının yapımının bile şiirle bir bağlantısı var ki resmen büyüleyici.
Betimlemeler, öğretiler, masalımsı karakterler, sürükleyicilik ve son ana kadar tahmin edilemezlik... Hepsi muhteşem. Karakter isimlerine ayrı bir bayıldım. Zeheyra’ya özellikle.:) Öyle büyüleyici ki ilk satır itibariyle kitap sizi esir alıyor zaten.
Bu benim ilk Murathan Mungan kitabımdı. Son olmayacağı ise garanti. Böyle bir kitabın çok keşfedilmemiş olması ise çok şaşırtıcı. Henüz değeri tam anlaşılmamış olsa da kesinlikle filmi bile yapılmalı bu kitabın. Henüz okumayanlar varsa mutlaka okuyun derim.