Haruku Murakami'nin okuduğum ilk kitabı ve gerçekten inanılmaz diyebilirim. Açıkçası ilk başladığımda böyle bir şeyle karşılaşacağımı tahmin etmiyordum i. Murakami'nin böyle bir romanı niçin yazdığınıda kestiremedim. Konusu : 22 yaşında genç bir kızın duyguları ile olan imtihanı ve bu imtihandan ortaya çıkan Japonya'dan Yunanistan'a kadar olan macerasını anlatan bir kitap. Murakami bu kitaba niçin böyle bir isim verdiğini de anlamadım taki Sputnik kelimesinin anlamını öğrenene kadar. Ve anlamı beni çok etkiledi "Yol Arkadaşlığı". Düşünsenize birinin size söyleyebileceği en güzel kelime, sihirli kelime. Yazara bayıldım diyebilirim çünkü karakterleri öyle özümsemiş ki her bir karakterin duygularını, hislerini okuyucuya geçirebilmeyi çok iyi becermiş. Cümlelerinde kurduğu güçlü betimlemeleri, Cümlelerindeki o naifliği, düşüncelerini korkusuzca ifade etmesi ve yeri geldiğinde vermiş olduğu bilgilerle okuyucuda bir iz bırakmayı ve okuyucuyu peşine sürüklemesi fevkaladeydi diyebilirim. Bir kitapta en önemli unsur yazarın karakterin duygusunu okuyucuya geşiçirebilmesidir ve ben bu kitapta bunu gördüm. Çevirisi de çok iyiydi. Ellerinize sağlık.