2020 2. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2020 21:59
Kitap, mitolojiye giriş kitabım oldu. Genel hatlarıyla bilgi vermesi açısından gayet yeterli buldum, içeriğine bakarsak bunun nedenini anlayabiliriz zaten: Kitap; mit, kahramanlık efsaneleri ve tarih gibi temel kavramları açıklayıp ilk-Yunanlıların dönemini ve mitlerinin hangi kültürlerin mitleriyle iç içe geçtiğini anlatıyor. Sonrasında Roma mitolojisinin Yunan mitolojisinden nasıl etkilendiğinden bahsediyor. Devamında mit dünyasına mitolojide yerlerden giriş yapıyoruz. Gökyüzü, Yeryüzü, Erobos, Tartaros... Ardından mitsel anlatının özellikleri, tanrı, insan, doğa cinleri, tanrı ve insan doğaları hakkında bilgi verip zaman kavramına geçiş yapıyoruz. Klasik mitolojide ne oldu? Her şey nasıl başladı? Yeryüzü, gökyüzü, tanrıların ve ilk insanların oluşumunu biyolojik ve fiziksel olmak üzere bilinen iki model üzerinden okuyoruz. İnsanlar ve tanrılar arasındaki anlaşmazlık, Prometheus'un ateşi çalması, tanrıların ilk insanlara bir nevi çile olarak ilk kadını göndermesi, büyük tufan gibi önemli mitler yer alıyor. Sonraki bölümde bizi tanrılar, temalar ve kavramları içeren A'dan Z'ye bir bilgi deposu karşılıyor. Tanrılar ve mitler anlatılırken oldukça nesnel davranılıyor aslında, yazar kendi düşünceleriyle ya da felsefeyle bağdaştırmıyor hiçbir şeyi bu yüzden başlangıç olarak ideal bir kitap olarak görüyorum devamında da felsefe, sosyoloji, diğer dinler gibi konularla bağdaştırılmış kitaplara yönlenilebilir. Olumsuz olarak gördüğüm şey ise diğer incelemelerde yazıldığı gibi tekrarlar.. Bir şey bir kere tekrar etse kabul edilebilir fakat bu tekrar genelde dörde varıyor. Nasıl olduğunu şöyle örnekleyebilirim: "Genç Teiresias çifteleşen iki yılan gördü, sopasıyla dişi yılanı öldürür öldürmez bir kadına dönüştü. Bir süre dişi olarak yaşadıktan sonra, aynı yılanların çiftleştiklerini görüp bu kez erkek yılanı öldürdü ve ilk biçimini yeniden kazandı. Sonuçta Zeus ile Hera cinsel ilişkiden erkeklerin mi yoksa kadınların mı daha çok zevk aldığı konusunda bir tartışmaya girdiler. Zeus kadınların aldığını Hera'nın ise aksini iddia etmekteydi ve hem bir kadın hem de bir erkek olarak deneyime sahip olduğu için Teiresias'tan sorunu bir karara bağlamasını istediler. Teiresias sevişmenin zevki on parçaya bölünse erkeklerin payına bir kadınların payına dokuz parça düşeceğini söyledi. Hera kızarak Teiresias'ı kör etti ama Zeus bunu telafi etmek istedi ve Teiresias'ı kâhin yapmak için ona ikinci bir görüş yeteneği verdi." Bu olay hatırladığım kadarıyla üç bölümde yer alıyor: i) Bir Tanrının yaptığını bir diğerinin yok edememesi. ii) Cinsel değişimler iii) Falcılar Kitapta bunun gibi olaylar bu şekilde birden fazla başlık altına örneklenmiş, bu güzel bir şey fakat iş üçe dörde çıkınca insanı sıkabiliyor. Keyifli okumalar.
Yunan ve Roma MitolojisiWilliam Hansen · Say Yayınları · 2017113 okunma