·184 syf.····Okunma: 08 Ekim 2019 14:10 Şeker Portakalı da Küçük Prens gibi çocuk kitapları kategorisinde görülen bir eser. Fakat bana göre bu iki kitap da çocukların idrak edemeyeceği, anlam çıkaramayacağı alt metinlere sahip. Bir kitabı, bir çocuğun okuması ile bir yetişkinin okuması arasında çok büyük farklar var. Bu yüzden Şeker Portakalı'nın, yetişkinlerin küçümsemeden okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Kitap bir çocuğun; çocukluğunun maddi ve manevi sebeplerle kısıtlanmasına rağmen; çocuk olabilme, çocuk kalabilme çabasının bir sonucu bence. Bu kitabı okurken: Bir çocuk için sevginin, sevilmenin ne denli önemli olduğunu, hayal gücünün bir çocuğun neredeyse tüm dünyasını oluşturduğunu ve fiziksel yahut psikolojik olarak uygulanacak herhangi bir şiddet ile bir çocuğa yaramazlık yapmaması gerektiğini öğretemeyeceğinizi öğreneceksiniz. (Cümlelerim çok karışık geliyorsa özür dilerim.)
Kitabın özellikle ebeveyn olmak isteyen yetişkinlerce okunmasını hararetle tavsiye ederim. Son olarak söylemek istiyorum ki; yaramazlık yapmak çocukların doğasında var olan bir durum olsa da, çocuğun hareketlerine dikkat etmesini beklemek için önce o çocuğa şeyleri nasıl doğru ya da yanlış olarak tayin edeceğini öğretmeniz gerekiyor. Tarlaya ne ekerseniz onun verdiği mahsulü yersiniz. Tarlalarınıza bolca sevgi ekmeniz dileğiyle, keyifli okumalar. :)