Biz Protestanlığı Böyle Bilmezdik
2020 4. kitabı
Bu adamı seviyorum. Hiç ilgimi çekmeyen bir konuyu öyle anlatıyor ki adeta onun bir parçası oluyorsunuz. Üslubunu söylemeye gerek yok, dili öyle güzel kullanıyor ki kitap bittiğinde neredeyse tüm satırların altını çiziyorsunuz. Örnek mi "ölümlü neslimizin ölümsüz korkaklığı","kitleler tarafından ilahlaştırılmak için geçmişte mağduriyete uğramış olmak gerekir", "sansür her zaman her diktatörlüğün doğuştan kardeşidir", nefretin müthiş bir belleği vardır" . Aslında günümüzdeki olaylarla ilişkili kavramlar aslında bize tarihin tekerrürden ibaret olduğunu da gösteriyor. Tabi bu arada Protestanlığın daha rahat bir din ortamı oluşturduğunu düşünmekle hatalı olduğumuzu görüyoruz bu kitabı okuyunca. Kitap okudukça ömrümüzün çok kısa olduğunu bir kez daha anlıyorum. İki yüzyıl yaşasak, 2. yüzyılda en sevdiğimiz kitapları bir daha okusak. O zaman da o kadar güzel kitap birikirdi ki bu sefer o yüzyılda yetmez bir tane daha isterdik. Bu kitapta 2. yüzyılda mutlaka tekrar okunması gereken kitaplara girer.
Vicdan Zorbalığa Karşı ya da Castello Calvin'eStefan Zweig · Can Yayınları · 20202,210 okunma