Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

DEMÜR GAŞUK MÜ DAHTA GAŞÜK MÜ
XIX. yüzyılda Anadolu ve Rumeli toprağının başta İngiliz sermayesi olmak üzere Avrupa kapita- lizmi tarafından sömürüldüğü dönemde din adamlarının "demir kaşıkla yemek günahtır" dediği işitildi. Batıcı kafalar bu ne gerilik, bu ne yobazlık diyebiliyorlardı. Ama bu "efendiler" Anadolu ve Rumeli'de binlerce kaşıkçı esnafının ve onlara bağlı iktisadiyatın çökmesinden, onbinlerce insanın üretici ve tüketici olarak ezilmesinden haberdar değillerdir.
··
1 görüntüleme
Gülcan Coşkun okurunun profil resmi
Sonuçta bir kurumun bünyesinde bir dairenin söylediği gibi ‘ kamu bankalarından faizle ev almak günah değil’ sözünü söyleyen ve söyletenlerde amaçlarının faiz yemek değil yoksul insanları ev sahibi yapmak olduğunu söylüyor. Verilen örnektekinden farklı olarak günümüzde yoksuluna varana dek sağcısı da solcusu da oryantalisti de entelektüeli de bu din de faiz için haram ibaresinin açıkça hükmü verilmiş olduğunu biliyor. Bilgi çağındayız.Her şeyi bile bile yapıp göz yumulan bir çağdayız.
4 önceki yanıtı göster
GONCA okurunun profil resmi
Bize en iyi cevabı Kur'an versin, bakalım: Domuz yemek ilgili ayet ve açıklaması: (Bakara 2/173) إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْزِيرِ وَمَا أُهِلَّ بِهِ لِغَيْرِ اللَّهِ ۖ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَلَا إِثْمَ عَلَيْهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ O, size sadece meyteyi (kesilmeden ölmüş hayvanı), akmış kanı,[1*] domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesilmiş olanı haram kılmıştır.[2*] Kim darda kalır da birinin hakkına saldırmadan ve ihtiyaç sınırını da aşmadan bunlardan yerse, doğal yapısından uzaklaşmaz[3*]. Çokça bağışlayan ve iyiliği bol olan Allah’tır. [1*]  Sadece akmış kan haramdır, damarlarda kalan kan haram değildir  (Bkz. En'âm 6/145) [2*] Allahtan başkası adına kesilmediği müddetçe, Müslüman olmayanların kestiği veya besmelesiz kesilen hayvanın eti haram değildir. Aksini gösteren ne bir âyet ne de hadis vardır. (Bkz. Maide 5/3) (Bkz. En’âm 6/145) [3*] Ayetteki  إِثْمَ =ism, kişiyi sevaptan yani iyiliklerden ve doğal yapısından uzaklaştıran davranış anlamındadır. (Müfredât).
13 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.