·116 syf.····Okunma: 16 Ocak 2020 00:30 Edebiyat dersi alan herkesin ismini aklına kazıdığı Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Türk Edebiyatı'nın ilk yerli romanı olarak kabul edilir. Romancılık olarak geldiğimiz noktaya bakmak için ilk eserleri okumamız bize bu konuda önemli ışık tutacaktır. Tanzimat döneminde "Sanat toplum içindir." görüşüyle hareket edildiğinden romanın akışında yer yer yazarın ders verici ifadelerine rastlıyorsunuz. Eser romanla tiyatro arası bir noktada duruyor. Teknik yanını bir kenara bırakırsak romanın konusunu ben çok neşeli buldum.
#spoiler
Devlet memuru olarak çalışan Talat bir gün tütün satın alırken dükkanın üst katında oturan Fitnat'a aşık olur. Aşkına ulaşmak için yaptıklarını anlatan sonu üzücü bitse de genel hikaye akışını çok sevdiğim bir kitap oldu.
#spoiler
Dönemin kadın erkek ilişkilerini, düşünce yapısını, aile yapısını ve Osmanlı'nın 1800'lü yıllardaki durumunu güzel yansıtıyor. Ben Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın günümüz Türkçesi ile bastığı basımından okudum. Alta eklediği notlarla dönemi anlamak konusunda çok yardımcı oldu. Orijinal metin okumaya korkuyorsanız, bunu denemenizi öneririm.