Gönderi

9/10
·109 syf.··
Beğendi
·
2020 7. kitabı
·
4 günde okudu
·
Okunma: 15 Ocak 2020 17:49
Fakir Baykurt çoğunlukla yazdığı Yılanın Öcü kitabı ile tanıyordum. Lakin masalda kullandığı üslup çok iyi. Diğer kitaplarındaki üslup tarzını ve ortaya koyduğu konulara bakış açısını merak ettim şimdiden. Bu kitap tam bir masal geleneğine uygun olarak başlıyor ve konuların ve olay örgüsünün gidişatını çok iyi ayarlamış.
Dünya GüzeliFakir Baykurt · Literatür Yayınları · 198533 okunma
·
18 Gösterim
13 Yorum
Ya da tek bir hamle ile 'gidişatı' ifadesi 'gidişatını' ifadesiyle değiştirilerek pek çok sıkıntı giderilebilir.
Son cümlenin son kısmındaki kelime ve öge seçiminde kesin kararlı olunacaksa. 'Konuların ve olay örgüsünün gidişatını çok iyi ayarlamış.' Ifadesini el aldığımızda, pek çok uyumsuz kelime seçimi var. Örneğin: 'konuların' ifadesi kullanıldıysa bir sonraki kelime 'olayların' olmalı, aksi takdirde ciddi bir anlatım bozukluğu olduğu görülebilir. Bu kısım ile ilgili kısım kısım bakacak olursak, 'konuların ve olay örgüsünün gidişatı' ifadesi gereksiz kelime kullanımı kaynaklı bir anlatım bozukluğu içermekte; çünkü olay örgüsü ve gidişat kelimelerinin birlikte kullanımı iki farklı açıdan anlatım bozukluğu oluşturuyor. Bu kelimelerden sadece biri seçilerek veya sadece 'olay örgüsünün akışı... ' ifadesi seçilerek iki farklı anlatım bozukluğu giderilebilir. Kaldı ki 'olay örgüsü' diye bir tabir pek kullanılmaz. Gerçekte 'olay örüntüsü' diye bir tabir kullanılır. Bu örüntüler de gidişat içinde bulunmaz kurgulanır.
Son cümlenin son kısmında özne yüklem uyuşmazlığı kaynaklı ciddi bir anlatım bozukluğu ve anlam düşmesi var. Son cümlenin ilk kısmı nokta ile ayrıldıktan sonraki ifade: 'Yazar, masaldaki kurguyu ve akışı çok iyi ayarlamış. ' olabilirdi.
Yine son cümledeki 'olarak' ifadesi yerine 'bir şekilde' ifadesinin kullanımı daha iyi bir seçim olabilirdi. Ya da 'olarak' kelimesi komple kaldırılarak yine gereksiz kelime kullanımı kaynaklı anlatım bozukluğu giderilebilir.
Son cümledeki 'tam bir' ifadesi hem gereksiz kelime kullanımı hem de cümle içerisindeki diğer öğelerle uyumsuz olduğundan iki farklı anlatım bozukluğu oluşturmuş. Ayrıca 'başlıyor' kelimesinden sonra bir cümle tamamlanıyor. Bu kelimeden sonra nokta koymak, en uygun hareket olarak görünüyor.
Reklam
Son cümlede 'Bu kitap' yerine 'kitap' denilmesi yeterli. 'Bu' sıfatı gereksiz kelime kullanımı kaynaklı anlatım bozukluğu oluşturmuş. Ayrı 'kitap' ifadesinden sonra virgül olmalı.
Üçüncü cümle devrik olmuş. Ayrıca 'üslup tarzını' diye ifade olmamalı. Ikisinden biri seçilebilirdi. Ayrıca 've' ile başlayan kısım da, üslup veya tarzı tarif ettiğinden, komple gereksiz kelimelerin kullanımından kaynaklı, anlatım bozukluğu yaratmış.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.