2016 4. kitabı
Mars Yıllıkları.Gerçekten farklı ve okuduktan sonra harcadığınız vakte pişman olmayacağınız bir kitap.Yazar, kitabı üçüncü kişi ağzından yazmış.Duygusuz, gözlemci bir anlatım var.Ayrıca yazarın detaylı betimlemeleri ve benzetmeleri var.Ve kitap hakkında biraz ilginç bir bilgi; her bölüm farklı hikayelerden oluşuyor.Tabi ki tüm hikayeler bir bütün, birbirleriyle bağlantıları var ama hikayelerin hemen hemen hepsinde farklı karakterler var, farklı olaylar yaşanıyor.Kitaba yeni başladığınızda alışmanız biraz zaman alabilir, en azından bende aldı. Ama birkaç hikayeden sonra alışıyorsunuz ve gayet akıcı, merak uyandıracak şekilde devam ediyor kitap.İsmiyle de tam anlamıyla uyumlu.Kitap bir yıllık şeklinde ilerliyor, 1999`dan 2026`ya kadar yaşananlar anlatılıyor.Mars`a ilk insanlı uçuş, devamında düzenlenen birkaç keşi f seferi ve en sonunda Mars`a toplu halde yapılan göçler. Öncelikle Mars`ta geçen ilk bölümden biraz bahsetsem iyi olur; Bu bölümde , Marslı bir kadının rüyasında Dünyalı astronotların Mars`a gelişini görmesi ve bunun üzerine gelişen olaylar anlatılıyor.Bu bölümün asıl önemi ise bize olayları Marslı`ların gözünden yaşatması, onların var olduğunu göstermesi ve özellikleri hakkında bizleri bilgilendirmesi.Daha sonraki bölümlerde yaşananları Dünyalıların gözünden görüyoruz.Bu bölümde Marslı kadının rüyasında gördüğü astronotlar “Birinci Mars Seferi”nin astronotları.”İkinci Mars Seferi” “Üçüncü Mars Seferi”(benim en beğendiğim buydu) ve “Dördüncü Mars Seferi” şeklinde, astronotların Mars`a keşif gezileri devam ediyor.Dört Mars seferinde de farklı farklı ve bayağı enteresan olaylarla karşılaşılıyor. Bu seferlerin ardından Mars`a toplu halde insan göçleri yaşanıyor, Mars adeta Dünyalaştırılıyor. Kitabın kalan kısmında genel olarak bu Dünyalaştırma anlatılıyor –tabi bazı farklı şeyler de yaşanıyor ama çok spoiler vermek istemiyorum-.Kitabın içeriği hakkında söyleyebileceklerim bunlar, tabi bir de yazarın dokundurmalarından bahsetmezsem bu kitabın incelemesinin hakkını verememiş olurum.Yazar pek çok şeyi açık açık olmasa da eleştiriyor; “Biz Dünyalılar büyük ve güzel şeyleri yıkmak konusunda hünerliyizdir.” Herkese kesinlikle tavsiye ederim!
Mars YıllıklarıRay Bradbury · İthaki Yayınları · 20132,199 okunma