2020 4. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2020 18:37
2. Dünya savaşı bir felaket oldu. Alman halkı, savaştan beslenecek Alman sanayinin desteklediği birini bir manyağı değil de bir programı desteklemiş olsaydı, Naziler olur muydu? 2. Dünya savaşı hiç olur muydu? Anne Frank bu küçük kız çocuğu savaşın olanca devam ettiği küle karışmadığı, kan, gözyaşı ve ızdırap dolu bu yıllarda, ailesi kendisiyle birlikte aynı saldırgan havayı göğüslemek zorunda olanlarla, tıpkı 'Piyanist' filmindeki Szpilman gibi barış dolu günlerin geleceği günleri sabırsızlıkla beklerken Nazilerden saklanıyorlardı. Günlüklerin büyük bölümü işte bu sıralarda kaleme alınıyordu. Anne Frank'ın ileride gazeteci ve yazar olmak arzusunda olduğu satırlarına yansıyor. Çok küçük yaşta savaş koşullarının kendisini büyüttüğünü - öyle demekte - anlıyorsunuz. Satırları okurken yazdıkları yetişkin bir yazarın yazdıklarına eş değer hale geliyor. Günlük, gizli bölme adını taktıkları köşede hayatın nasıl ''sıradan'' aktığıyla ilgili. Eğitimi, yaptığı okumalar, dönem dikkate alınırsa gelecekten beklentileri, hüzün mutluluk bir günlükten beklenenden çok daha fazlasını barındırıyor, tavsiye ederim.
Anne Frank'ın Hatıra DefteriAnne Frank · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20178,9bin okunma