2019 87. kitabı
Daha önce Johnny ve Bomba olarak yayınlanan bu eser, yeni görünümü ve kutusuyla göz geçen senenin sonunda yeni adıyla tekrar yayınlandı. İçeriğinde eşi Lyn Pratchett’in de emekleri olan ve Mark Beech’in resimleriyle süslenmiş bu kitap, hepimizin yakından tanıdığı Niran Elçi tarafından Tudem Yayınları etiketiyle dilimize kazandırıldı. Terry Pratchett okuyucularının alışkın olduğu üzere bu eserinde de düşündürmeye, eleştirmeye, laf çarpmaya ara vermiyor. Tarihin tozlu ve pek gürültülü kalıntılarına götürerek tarihi yazanlar ve tarihi yapanlar arasında müsait bir yerde bizi bırakıyor. Nedendir bilmem çocuk kitabı kategorisinde veya gençlik olarak geçse de Terry çok derin göndermeleri olan bir yazar. Bizim ülkemizdeki gençliğin ilk çağlarında olan bir çocuğun Terry’nin eserlerini tam anlamıyla kavraması bence oldukça güç. Bombaların havada uçtuğu, turşu kavanozlarının yuvarlandığı, bir alışveriş arabasının tıkırtılarıyla titrettiği Blackbury sokaklarında, Johhny Maxwell ve arkadaşları Bigmac, Bıngıl, Yo-yok ve kıyafet değiştirir gibi isim değiştiren Kirs… yani Kassandra’nın zaman yolcuğunu konu alan patatesli –evet yanlış okumadınız- bir macera. Pek ünlü alışveriş arabasının sahibi biraz da çatlak olan Bayan Tachyon, bir gün, bir yerde baygın olarak Johnny Maxwell ve arkadaşları tarafından bulunur. Bayan Tachyon’un hastaneye kaldırılmasıyla başlayan macerada kahramanlarımız bir anda kendilerini kedi tırmıkları ve İkinci Dünya Savaşı döneminde buluverirler. Burada bir noktaya dikkat çekmem lazım. Kitabın girişindeki çocukların düşünce geçişleri çok hızlı ve bir noktada neredeyse anlamsız. Bu sebeple bir anda “Ne oluyor?” diyerek bocalayabiliyorsunuz ama çocukluğunuzdaki düşünce geçişlerini düşününce bunun da anlamlı olduğunu fark ediyorsunuz. Başı beladan kurtulmayan, kafaları karışık, türlü türlü huylara sahip olan Johnny Maxwell ve ekibi gittikleri savaş yıllarında da rahat duramazlar. Tozu dumana katan karakterlerimiz zamanı düzeltmek için amansız bir savaş verirler. Zamanının ünlü dizisi Gizli Dosyalar’dan Neil Armstrong’a, Neil Armstrong’dan Star Trek’e, Star Trek’ten Adolf Hitler’e, Adolf Hitler’den Gestapo’ya hatta Siyah Giyen Adamlar ve Geleceğe Dönüş’e kadar göndermeler içeren Zamanı Ancak Sen Durdurabilirsin “olağanüstü komik” olarak nitelendirilse de bizler ancak “eğlenceli ve yer yer komik” diyebiliriz. Diskdünya evreninde Büyük A’tuin’in taşıdığı o koca Disk’te yer almış, Ankh Morpork’un kendine has havasını solumuş, Cadılarla gezinmiş kimseler için biraz hafif kalacağını söyleyebiliriz. Yine de kötü bir gününüzde okuyarak çocukluğunuzdaki o karışık düşüncelere bir selam çakabileceğiniz bir kitap. Bu arada çöp torbalarına ve çöp torbalarının sahibi Suçlu’ya dikkat etmenizi tavsiye ederiz yoksa en büyük yara bandını kullanmanız gerekebilir.
Zamanı Ancak Sen DurdurabilirsinTerry Pratchett · Tudem Yayınları · 201937 okunma