2020 8. kitabı
Roverandom x Alıntı&Yorum "Her yırtık pırtık yaşlı adam, kötü yürekli bir yaşlı adam değildir." Herkese merhabalar. Bu aralar ne okusam diye düşünürken Tolkien'in bağımsız bir eseri geldi ve neden okumayayım diye düşündüm. Ve okuduğum anda hikayeyi iyiki okumuşum diye düşündüm. Konusu şöyle, Rover adında bir köpüş, kendi halinde topla oynarken büyücü topu alıyor. Aslında büyücünün niyeti o topu kemiğe çevirmekti ama Rover onu ısırdığı için büyücü Artaxerxes onu oyuncak bir köpüşe çevirir. Ve oyuncak dükkanına bırakır. Onu satın alan kadın küçük bir oğlana hediye eder. Ama Rover, büyüsünü bozmayı ve eski haline dönmeyi düşünür. Küçük oğlan, deniz kenarında oynamaya giderken yanlışlıkla cebinden Rover'ı düşürür ve Rover'ın esas macerası buradan itibaren başlamış olur. Bu zamandan itibaren okuduğum her sayfada bir Rover oldum. Gidip kum büyücüsüyle Psamathos'la tanıştım. O da beni postacısı olan martı Beyazkanatla beraber Ay'a kadar gitmeme izin verdi. Ardından Aydaki Adam'ın köpüşünün adı da Rover olduğu için ismimi değiştirdi ve Roverandom oldu. Hikâyenin ismi de buradan geliyor esasen. Tüm bu masalı okurken oyuncağını kaybeden küçücük çocuk için üzüldüm. Rover için resmen sen ne manyaksın yaa tepkileriyle gülerek okudum. Ve Rover da yaşadığı maceralardan çoğu kez ders alıyor. Uslu bir köpüş oluyor. Tolkien'in en sevdiğim yanı, biz okuyucuları birbirinden farklı dünyalara götürmesi ve hayal gücümü kapıdan kapıya dolaştırması oldu. Ayrıca öğrendiğime göre, Tolkien'in en küçük oğlu Michael oyuncağını kaybettiğinde üzüntüsünün üstünü örtmek ve bir parça olsun mutlu olması için bu masalı yazmış. Öyle harika bir baba ki sırf oğlu için 184 sayfalık bir masal yazabiliyor. Keşke bu hikâyenin kıymeti bilinse de Yüzüklerin Efendisi gibi kült bir eser olsaydı.
RoverandomJ. R. R. Tolkien · Altıkırkbeş Yayınları · 20002,959 okunma