2020 8. kitabı
Üçüncü sahısla başlayan hikaye kısa bir süre sonra 3-4 yaşlarında ki Halide Edip'in kendi ağzından anılarına evriliyor.Ve aslında kronolojik bir disiplin içinde harika bir biografiye dönüşüyor dersek daha yerinde olur. Onun harika anlatımı ve kaleminin gücünü 1964 2.basım kitabından okumuş olmam benim için büyük şanstı.Dönem okumalarında bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum.Zira sadeleştirilmiş metinlerin eserin edebi gücüne zarar verdiğini düşünenlerdenim.Neyse bu tartışmayı başka bir zaman ve zemine bırakıp tekrar esere dönelim. Doğumu (1884) ile başlayıp 1.dünya şavaşına 1922 ye kadar yaklaşık kırk yıllık süreci içine alan eser aynı zamanda yakın tarihe ve onun köşe taşları diyebileceğimiz hadiselerine birinci ağızdan şahitlik edip ışık tutuyor. Okurken sanki karşısında diz çöküp onun ağzından dinliyormuşsunuz izlenimi veriyor.Bu zengin ve bir o kadar doğal ifade gücüne hayran kalmamak mümkün değil. II.Abdülhamit ve saray dönemi, II.Meşrutiyet, Enver Paşa ve İttihat ve Terakki, 31 Mart , Bab-ı Ali baskını, Balkan savaşı, 1.Dünya savaşı'nın yanında Talat paşa, Mithat paşa,Enver Paşa, Mustafa Kemal, Ziya Gökalp, Namık Kemal, Ömer Seyfettin, Fuat Körülü, Rıza Nur Bey ve daha niceleri onun hayatına dokunan isimler. Bunun yanında Pan-islamizm, Pan-Turanizm ve Yeni Turan düşünce analizleri özellikle bir Ziya Gökalp analizi var ki benim için çok aydınlatıcı oldu.Eserde Talat paşa ve Cemal paşa'nın da özel bir yeri var. Özellikle Kadın'ın gelişimi ve sosyal statüko kazanması, Eğitim ve eğitimin modernleşmesine adanmış siyaset,sanat, fikir, bilim,düşünce ve edebiyat alanında zirve insanlarla çepeçevre çevrilmiş bir ömür. Hele en sonda bir Suriye ve Arap diyarı bölümü var ki başlı başına bir seyehatname niteliğinde. Yaslanın arkanıza ve ninenizden dinler gibi dalın yakın tarihin çok kritik bir döneminin muazzam anılarına.Hem de ilk ağızdan.
Mor Salkımlı EvHalide Edib Adıvar · Atlas Kitabevi · 19703,695 okunma