"...Malcolm X'in mirasına sahip çıkmada Müslüman olmayanların Müslümanlardan daha fazla gayret gösterdiklerini söylemek bile mümkündür. Nitekim, Malcolm X'in otobiyografisi bir gayrimüslim olan Alex Haley tarafından yazıya geçirilmiştir. Benzer şekilde, Malcolm X'in hayatı Müslüman olmayanlar tarafından filmleştirilmiştir."
Kitapta dikkatimi en çok çeken alıntı buydu. Malcolm X İslam dünyası için çok önemli bir şahsiyet. Peki onu yeterince tanıyor muyuz? Evet belki hepimiz, belki bazılarımız. Peki onun davasına, geride bıraktıklarına sahip çıkıyor muyuz? İşte bu sorunun cevabı kesinlikle 'bazılarımız'.
Çocukken ablamla paylaştığım odada bir posteri vardı. Fotoğrafının yanında "Hazır olda değildik! Rahat da durmayacağız!" sözü yazılıydı. Fotoğrafa baktığımda kendinden emin duruşu olan birini görürdüm. Hayatını dinlediğim sayısız konferansa, programa, anma etkinliğine katıldım. Malcolm X hayatının bir döneminde çok fazla hata yapmıştı. Başka bir dönemindeyse hatalarını telafi etmek için her şeyi yaptı. Önceleri sadece siyahileri savunuyordu. Sonra islamla tanıştı ve sadece siyah müslümanları savundu. En sonundaysa gerçek islamla tanıştı ve tüm müslümanları renk, dil,ırk, din gözetmeksizin tüm insanları savunmaya başladı. Onun için sadece ezenler ve ezilenler, haklılar ve haksız olanlar vardı artık. Davasına aşık, idealist bir liderdi.
Çok detaya girmek istemiyorum merakınızı cezbettiyse kesinlikle hayatını kendiniz araştırmalısınız. Malcolm X'le aynı amacı paylaşmıyor olabilirsiniz. Sadece kararlılığı, çalışkanlığı ve sarsılmayan inancı bile çok etkileyor insanı. Eğer bir hedefimiz varsa çok çalışmalıyız ta ki gerçekleşene kadar. Bu kitap çok ince ve açıklayıcı olmuş. Okuduğumda yeni bir şey öğrenmedim gerçi ben çünkü bugüne kadar çok fazla kişiden dinlemiştim. Kitap hediye gelince farklı bir şey öğrenirim diye okumak istedim. Ama Malcolm X hakkında hiçbir şey bilmeyen biri için doğru bir başlangıç olacaktır.
Kitaba tek eleştirim anlatılan bazı şeylerin farklı cümlelerle tekrarlanmasıydı. Şimdi sıra Alex Haley' nin "Malcolm X" kitabında.