2019 54. kitabı
Kitap Halide Edib'in Yakup Kadri Karaosmanoğlu’na yazdığı değerli mektupla başlıyor. Yazarın Ateşten Gömlek isminde bir roman yazdığını duyuyor ve nedenlerini sıralayarak kendi romanı içinde aynı ismi tercih ettiğini belirterek çok ince, zarif bir dille af diliyor. Kadın nezaketi... (: Selim İleri’nin sonsözde belirttiği şekliyle "bir romancının bir başka romancıya yazdığı "açık mektup" edebiyatımızda bulunan —hemen hemen tek— “romancıdan romancıya" teşekkür mektubudur.” Ne güzel. Bir sayfa mektup için saatlerce yazılabilecekler var iken kitabın zengin milli içeriği ve Halide Edib öncü kişiliği için ne desek az. Ateşten Gömlek Millî Mücadele’nin romanıdır. Millî Mücadele devam ederken 2 ay içinde yazılmış ve yayımlanmış tek Türk romanıdır. Kurtuluş Savaşı sürecinde bu ülkenin nasıl kazanıldığı çok güzel bir şekilde anlatılmıştır. Zamana, şartlara ve koşullara direnen buruk bir aşk hikayesine savaş sürecine paralel yer verilmiştir. İnsanoğlu neticesinde... Eski Türkçe kelimeler ımmm çok güzeller, nefisler️ ama en arka sayfaya sözlüğe gitmek yerine kelimelere aşina olduğuma güvenerek tahminde bulunup tembellik yaptığım doğrudur. (: Kitabın sonu şaşırtıcı... Bir yanıyla bu son, yazarın olmasını dilediği dileği gösteriyor bizlere. Halide Edib Adıvar kitaplarıma; Mor Salkımlı Ev, Türk'ün Ateşle İmtihanı, Handan, Kalp Ağrısı romanlarından biri ile devam etmeyi düşünüyorum.
Ateşten GömlekHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 202530,2bin okunma
Sanki burada Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun nazik ve beyefendi kişiliği takdiri daha çok hak ediyor gibi. Sonuçta çok güzel bir eser isminden vazgeçip, kitabına Yaban ismini veriyor :)
Önceki 1 yanıtı göster
Aslında bahse konu mektup, yazışma gibi Yakup Kadri'ye gönderilen bir mektup değil. Sunuş olarak kitabın başına basılmış 😂 Yakup Kadri de bizim gibi mektubu oradan okuyor. Hatta kitap basılmadan önceleri Halide Hanım bu niyetini ilk dile getirdiğinde Yakup Bey "başka isim mi kalmadı azizim" gibi bir şey söylüyor. Ama katılıyorum gerçekten ince ve gönül alıcı bir şekilde yazılmış. Aralarındaki hukuktan dolayı Yakup Kadri kitabı ilk gördüğünde tebessüm etmiştir sanırım 😊😊
3 yanıtı göster
😍😍😍 Çok sevindim ama aynı zamanda keşke daha güzel hisler yaşatacak bir kitaba vesile olsaydım, diye düşünmedim değil. Kitap zamanında canımı çok sıkmıştı. Belki de daha toy zamanlarımın düşünceleriydi, bilemiyorum. Hatta az önce bir inceleme yazdım bu kitap ile ilgili. O yüzden kitabı okurken -Senin yüzünden bu kitabı okudum diye düşünürseniz, çok üzülürüm. Yani uzun lafın kısası beğenirseniz rica ederim☺ Beğenmezseniz de zaten tavsiye etmediğimi belirtmek isterim 😇📚❣️
Çok iyi anladım sizi. 😊 Sorun değil yakın zamanda okunacaklar tarafına almıştım zaten o kitabı. 😊 Henüz okumadığım kitapların inceleme ve yorumlarına kitabı okuyup, bitirip, kişisel görüşlerimi yazdıktan sonra bakıyorum. Kitabı bitirdiğimde değerlendirmenizi okuyacağım. 😉
Anlayışınız için teşekkür ederim. Sonuçta kadın nezaketi diye bir şey var.☺📚🌸