Orwell’ın yazdığı 1984’ten esinlenmiş eğer okumadıysanız onun yazdığı distopya bu kitaptakinden çok daha iyi yazılmıştı. Konusu güzel ama anlatış tarzını ve sürekli kelime uydurmuş olmasını sevmedim. Sürekli bu kelime neydi diye unuttum o yüzden bir kenara yazdım.
Kısaca kitap hükümetin sadece dine dayalı bir rejim sistemin konu alıyor. Okumak, araştırmak yok kitaplar ,diller, tarihle ilgili her şey yok edilmiş sadece bir tek dil var ve dışarda gezmek sadece hacca gidip gelmek.
İnsanlar sürekli sevap point toplayan bir topluluk( gerçekten insanların puanları var ) .Mesela tanıdığınız biri dinle alakasızsa “yapması gerekenleri” yapmıyorsa ve onu ihbar ederseniz sevap point topluyorsunuz. Sonra sizi herkesin önünde ya kırbaçlıyorlar ya da öldürüyorlar. Özetle günümüz yobaz dindarlarının insanları robot gibi ele geçirip korkutarak hükmetmesini anlatıyor. İnsanlar sadece dinin varlığını kolayca kabul edip sorgulamıyor çünkü başka türlüsünü görmemişler. Şimdi bir sürü kitap ve kaynak olmasına rağmen kimse bu kitapta geçen konuları sorgulamıyor, korkuyor o yüzden çok da uzak bir distopya değil maalesef.