Yeniden merhaba sevgili kitap dostlarım Dün Lawrence'ın öz yaşamı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında kısa bir bilgilendirme yapmıştım. Şimdi de Lawrence'ın "Çingene ve Bakire" eserinin yorumuyla karşınızdayım. Öncelikle şunu belirtmekte fayda görüyorum ki, karısı tarafından terk edilmiş bir Papaz, Papazın iki kızı ve yakın akrabaları minvalinde kurgulanmış olan bu eser, sanılanın aksine asla basit bir kurgu değildir.. Evet, görünüşte bir geniş aile, ama nasıl bir aile! Hiç yayılmayan, mantarımsı yaşlı bir kadının "kaidesi"nin çevresinde yarı ölü saplanıp kalmış berbat, kokuşuk bir aile! İnsan böyle bir ailede nasıl vârolmalı ya da böyle bir aile ile nasıl başa çıkmalı? Diye düşünmeden edemedim. Lawrence'ın tarih-inanç-cinsellik-sosyoloji-psikoloji ve sanat bilgisiyle kendine özgü bir üslûp ve içerikle kaleme almış olduğu bu eser, sıradan ve gelenekçi yaşamların aşka, cinselliğe bakışı; toplumsal-ahlâki normların, özgürlüğün, güçlü imge-simgelerle eleştirisinin yapıldığı bir eser diyebilirim. Yine dikkatimi çeken bir diğer şey de henüz kendinin ve cinselliğinin yeni yeni farkına varan Yvette'in, güvenli sularda yaşamaya alışmış yaşlı aile bireylerinden öğrendiği felsefe(!). Örneğin; onlara göre insan yirmi altı yaşına kadar doğru kararlar alamazdı. Yirmi altı yaş öncesini başıboşluktan ibaretti. Yvette ise henüz yirmi bir yaşındaydı. Başıboşluktan kasıtları elbette ki Çingeneyle geçirdikleri zamanlardı. Yvette yirmi altı yaşına geldiğinde evlenmeli ve evlendiği kişi kesinlikle kendi kültüründen ve inancından olmalıydı. Ne de olsa o bir Papaz kızıydı. Babasıyla evliyken başkasına kaçan annesi gibi asla olmamalıydı.(!) Elbette ki bu bir kılıftı. (Bir kadın hem pastasını hem de peynir ekmeğini yiyebilirdi! Bu felsefe âdeta ahlâki-toplumsal ikiyüzlülüğün somut hâli.) Lawrence'ın dönemin Viktoryen ahlâk anlayışının tam karşısında duruşu, cinselliği bir din gibi kutsal sayışı, akabinde eserlerine katışı ve psikolojiyi-psikanalizi 'Freud'yen bakış açısıyla bir güzel harmanlayıp, sosyolojik-eleştirel-sanatsal olarak hâkim olduğu çoklu disiplinlerle kaleme alışı oldukça değerli. Ezcümle kalemiyle tanışın derim.Kitap ve sevgimle&#bnw#dipçem#okudumbitti