2020 11. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2020 21:16
~Başı Sınuklar İçin Kılavuz|Kemal Sayar~ •Bazı insanlar için ne anlatsa dinleyebilir, ne yazsa okuyabilirim deniliyor ya.. İşte onlardan biri benim için ve Kemal Sayar okurken o meşhur psikiyatri koltuğunda ruhumun tüm yaraları sarılıyormuş hissine kapılıyorum. •Çağımızın hastalıklarından; kalbin unutuluşu, ruhun maddede savruluşuna dair çözümler sunuyor. Ve bunu kırmadan, incitmeden, merhametli bir el başınızı okşuyor edasıyla yapıyor. •Kitabın önsözünde “Başı Sınuklar İçin Kılavuz, birlikte iyileşme arzusuyla kaleme alınmış denemelerden oluşuyor. Her yazı , hem kendi ruhuma hem de başka yaralı ruhlara yazdığım birer mektup. Kimseye şifa verecek takatim yok.. iyiler yalnız değildir, birlikte iyileşelim.” diyor. •Bilmeyenler varsa eğer “Ruknettin’in kalbi için kehanetler” adlı şiirini de okumanızı ya da dinlemenizi tavsiye ederim. Kitaptan Alıntılar: •Samimiyet ve ihtimamın olduğu yerde kalp kırıklığı vardır, bize insan olduğumuzu hatırlatır •Sevdiğimizden inciniriz. •Her insan büyük bir ruhun tohumunu içinde taşır; sanat onu filizlendirmekte. •Lao Tzu’nun söylediği gibi, “Dışa dönük cesareti olan ölmeyi göze alır, içe dönük cesareti olan ise yaşamayı.” •İnsan neden okur? Bir dizeye yahut bir cümleye tesadüf edersiniz, dersiniz ki 'işte bu tam da benim yaşadığım ama adını koyamadığım o duyguyu anlatıyor'. Yalnızlığınız bir anlığına uçar gider. Başka ruhlarla aranızda bir akrabalık bulursunuz. Çoğalır ve iyileşirsiniz. •Sesime cevap verecek bir ses, ruhumu onda seyredeceğim bir yüz yok. Bu insan çölünün ortasında kimsesizim. •Gücenecek kimse kalmadığı için Allah’a gücenenler... •İnsandan yalnızlık fiziki bir yara gibi canımızı acıtır, rahat bir uyku vermez, ruhun en dip hücrelerinden yayılan o ağrı kolay dinmez. •İnsan, ömrü boyunca bağ kurmak istiyor. İnsanla kuramadığı bağı nesnelerle kuruyor, susuzluğunu gidereceği, sırtını yaslayacağı bir istinatgâh arıyor. •Sevecek birini aramak yerine, neden kendimizi daha çok sevilmeye değer kılmıyoruz? Almak istediğimizden daha fazlasını vermeye neden talip değiliz? Yolu düşlemeyene yoldaş nasip olur mu kuzum? •Derdimiz bize göre öylesine büyük, yaralarımız o kadar ulaşılmazdır ki onu sıradan bir doktorun anlayabileceğine ihtimal vermeyiz. Bazen kibir yaralarımıza saklanır. •Kelebekler çiçek tozlarını getirmiyorsa odanıza, belki de pencereleri açmayı unutmuşsunuzdur. •İnsan , çağımızda hep yorgun: oynamaktan, örtmekten , gizlemekten , kendisi olmaya giden yolu yürüyememekten yorgun. •Okuduğum kitaplardan, dinlediğim hocalardan , seyrettiğim filmlerden , dinlediğim müzik ve şiirlerden insana ulaşmanın bir yordamını bulmaya çalıştım. •Acı insanı bir yerden alıp daha ötelerde bir yere taşıyorsa , boşuna çekilmemiş demektir
Başı Sınuklar İçin KılavuzM. Kemal Sayar · Kapı Yayınları · 20194,257 okunma