Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

736 syf.
10/10 puan verdi
Gerçekten de Nietzsche hakkında bugün bile sürekli yanlış yorumlar analizler yapılmakta. Daha fenası ise entelektüel gevezelik adına Nietzsche'nin kullanılması meselesi var. Felsefe yapmayı gevezelik yapmakla karıştıran insanlardan Nietzsche'yi doğru anlamalarını beklemek abes olurdu. Yazarımız da bu noktada insanın felsefe ve Nietzsche özelinde düştüğü hataları tek tek açıklayarak ilerliyor kitabında. oldukça zengin bir metin içeriği okuyacaksınız. Ancak bu tıpkı bir süre sonra Nietzsche'nin öngörü ve tezlerini anlayamadığı için anlamsız bularak nefret etmeye başlayan insanlar için can sıkıcı olabilir. Bu da Nietzscheci düşünceye yakın olan benim gibi insanları mutlu eder. Salt bilgi birikimi açısından değil yaşam tarzı açısından da gerek avrupada olsun, gerek ülkemizde olsun örnek alınan bir insan olarak Nietzsche ideal insanın aslında ta kendisidir. ''yapayalnız bir hayatın nesi ideal olabilir?'' diye soran kişi için taşıdığı insan sıfatını aşma noktasında bir fırsat eline geçtiğini göremeyecek kadar uzaktırlar aslında Nietzsche'ye. Birinden ya da bir şeyden nefret edilmesinin nedeni onu anlayamamak, haliyle hakkında fikir sahibi olamamaktır. Korkunun ve nefretin kaynağı bilgisizliktir. Dolayısıyla Nietzsche'nin deli kabul edilerek ansızın bir nefret üretmesi kişide... işte kaynağını buradan alır. Yazarın da uzun uzun anlattığı ve Nietzsche hakkında bilgilendirdiği kitabı da buna karşı savaş açmış durumda. Mutlaka okuyun derim. Hatta Nietzsche'ye başlamadan önce bunu okuyun derim.
Nietzsche
NietzscheKarl Jaspers · Alkım Yayınevi · 200859 okunma
·
363 görüntüleme
myudumk okurunun profil resmi
Katılıyorum🙏
myudumk okurunun profil resmi
Birinden ya da birşeyden nefret edilmesinin nedeni onu anlayamamaktır gibi bir tanımlama yapmışsınız. Ama bence aksine, Da Vinci'nin de dediği gibi; insan bir şeye ancak anladıktan sonra nefret ya da sevgi duyabilir, Nietzsche için de aynısını düşünüyorum. Okumadan ve anlamadan eleştirenler için gerçek anlamda nefret ediyor veya seviyor diyebilir miyiz?
Uğur De Molinari okurunun profil resmi
Nietzsche özelinde bu durumun değişkenlik gösterdiğini düşünüyorum. Çünkü Nietzsche'yi aştım, anladım temalı konuşmalarda hep bir nefret vardır. Çünkü Nietzschenin bir dediği ötekini tutmaz ve bu durum Nietzscheyi alamamış olanlarda bir uzaklaşma ve buna bağlı olarak nefret doğuruyor. nefret hissini uzaklaşmak olarak yorumlayabilirsiniz.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.