2020 3. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2020 20:33
Johann Wolfgang von Goethe bu eserini 25 yaşındayken 1774 yılın da yayınlamıştır. Eser de ana karakterimiz olan Werther , nişanlı olan Charlotte'a karşı bir takım duygular hissetmeye başlar. Bu duygular zaman geçtikçe tutkulu bir aşka dönüşür. Charlotte da Werthere karşı duygular besliyordu fakat nişanlı olduğu için toplumsal baskıdan dolayı nişanlısıyla evleniyor. Werther sevdiği kadının başka birinin kolları arasın da olamasına katlanamayıp Charlotte ile bir daha görüşmeme kararı alır ama o kadar aşıktır ki bunu yapamaz. Werther ne gidebiliyordu nede sevmekten vazgeçebiliyordu. Zamanla beslediği ve cevap alamadığı aşk onun derin ıstıraplar çekmesine sebep olup, sonu gelmeyen bir uçuruma yuvarlıyor. Eser ana karakterimiz olan Wertherin yakın arkadaşı Wilhelm ile mektuplaşmasından oluşuyor. Kitabın yayınlandığı zaman da intihar vakaları artış göstermiş ve Almanya sokakları sarı-mavi “Werther” kılığı içine giren gençlerle dolmuş. Hatta buna “Werther salgını” diye isim bile konmuş. Kitabında intihara özendirdiği gerekçesiyle bir takım teologlar tarafından “edepsizlikle” ve “Hristiyan olmamakla” suçlanan Goethe, eleştirilere şu şekilde karşılık vermiş: “Siz şu an, bir yazardan hesap sormaya ve zaten sönmeye yüz tutan ışıklarını tamamen söndürmekten başka hiçbir şey yapamayan bir düzine aptal ve ciğeri beş para etmez insandan, dünyayı büyük ölçüde kurtaran ve dar görüşlü beyinler tarafından yanlış algılanan bir esere çamur atmaya kalkışıyorsunuz.” Aynı zaman da eser Goethe'nin kendi hikayesini de anlatır. Goethe yüksek mahkeme de stajyer iken nişanlı bir kadın olan lotte'ye olan aşkını anlatır .Goethe’nin bu Werther karakterini oluştururken ilham aldığı olay ise; aynı yıllar da yaşamış ve intihar etmiş olan arkadaşı Karl Wilhelm olmuştur. Ben okurken altını bol bol çizdiğim ve sonunu ağlayarak okuyup bitirdiğim bir kitap oldu. Okuduğunuz zaman siz de eminim benim kadar etkileneceksiniz. Herkese şimdiden iyi okumalar dilerim.
Genç Werther’in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Mahzen Yayıncılık · 2019149,9bin okunma